В Австралії побудують багатоповерхівку зі стінами-СЕС fastcompany.com

В Австралії побудують багатоповерхівку зі стінами-СЕС

Катерина Бєлоусова

Будівля зможе “погасити свій вуглецевий борг” і справді бути вуглецево-нейтральною без компенсацій за кілька років

В Австралії в Мельбурні у 2023 році побудують нову висотну офісну будівлю, яка зможе повністю забезпечувати себе електроенергією.

Її фасад обладнають 1182 сонячними панелями та встановлять додаткові СЕС на даху, повідомляє Fast Company.

Архітектор проєкту Піт Кеннон розповів, що будівля використовуватиме електрику на місці та негайно, що зменшить втрати енергії при транспортуванні. Оскільки електриці не потрібно долати сотні чи тисячі кілометрів, вона більш ефективна та допомагає зменшити навантаження на мережу. 

fastcompany.com

В матеріалі зазначили, що для будівлі будуть використані панелі німецької компанії Avancis, яка виготовляє кожну скляну панель такої ж товщини, як і звичайний фасад. Ці тонкоплівкові сонячні батареї вбудовані в кожну панель. Такі панелі не схожі на класичні. 

Автори пояснили, що сонячні панелі на фасаді будівлі не помітні. Вони доступні в різних кольорах, наприклад, темно-сірими обладнані муніципальні будівлі в Амстердамі, а темно-синіми – будівлі в Берліні.

Кеннон підкреслив, що в Мельбурні найбільшим джерелом енергоспоживання часто є кондиціонери. У проєкті він використав суцільну версію панелей на одній стіні, щоб захистити її від тепла, заощадивши кількість енергії, необхідної для охолодження. Обидві системи опалення та охолодження будівлі працюватимуть на електроенергії від сонячних батарей. 

“Вежа стане першою в Австралії, де буде використана ця технологія. Проєкт зараз проходить завершальну стадію отримання схвалення від регуляторів”, – йдеться в матеріалі.

Автори підкреслили, що будівельні матеріали, зокрема цемент і сталь, а також процес будівництва створюють велику кількість “вбудованих” викидів вуглецю. Однак нова вежа вироблятиме більше відновлюваної енергії, ніж їй потрібно, що усуватиме близько 70 метричних тонн викидів CO2 на рік.

fastcompany.com fastcompany.com

Кеннон зазначив, що будівля зможе “погасити свій вуглецевий борг” і справді бути вуглецево-нейтральною без компенсацій за кілька років.

"Надзвичайно необхідно перевести наші будівельні технології на більш екологічні методи, – сказав він. – Збір сонячної енергії є природною траєкторією наших великомасштабних проєктів, особливо в місцях, де є великий доступ сонячного світла".

Нагадаємо, в Австралії запровадили законодавство, яке закріплює більш жорсткі цілі щодо скорочення викидів парникових газів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Польщі в місті Щитно мешканці однієї з багатоповерхівок зробили свій дім енергетично самодостатнім завдяки сонячним панелям на балконах та даху.

Читайте також
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання