В Австралії розпочали боротьбу щодо жорсткого скорочення викидів вуглецю shutterstock

В Австралії розпочали боротьбу щодо жорсткого скорочення викидів вуглецю

Катерина Бєлоусова

Консервативний уряд Австралії 9 років підтримував викопне паливо

В Австралії запровадили законодавство, яке закріплює більш жорсткі цілі щодо скорочення викидів парникових газів.

Прем’єр-міністр Ентоні Альбанезе пообіцяв до 2030 року скоротити викиди на 43% у порівнянні з рівнем 2005 року, повідомляє Bloomberg.

Ціллю попереднього уряду було скорочення викидів на 26–28% і досягнення чистого нуля до 2050 року. 

Це наблизить Австралію до таких країн, як Канада, Південна Корея та Японія, хоча вона й відстає від дій, обіцяних США, Євросоюзом і Великобританією.

Законопроєкт про зміну клімату 2022 року був одним із низки законів, представлених новим урядом, на першому засіданні нового парламенту після виборів. Лейбористська партія Албанезе включала політику прискорення скорочення викидів і збільшення відновлюваної енергії.

Міністр кліматичних змін та енергетики Кріс Боуен наголосив на важливості цього законопроєкту.

"Це встановлює наші цілі щодо викидів у законодавстві, це забезпечує основу для інвесторів, щоб повідомити їм, що Австралія відкрита для бізнесу, для відновлюваної енергії, для передачі, для зберігання, для створення сотень тисяч робочих місць", – сказав він.

Австралія вважалася глобальною країною, яка відстає в діях щодо обмеження викидів, адже 9 років консервативний уряд підтримував викопне паливо.

Попри те, що Албанезе пообіцяв тісно співпрацювати з міжнародними союзниками та припинити так звані "кліматичні війни" в країні, пропозиції його уряду не задовольнили деяких учасників кампанії.

Це може мати певні ризики. Адже щоб прийняти нове законодавство, Альбанезе знадобиться підтримка законодавців, обраних після кампанії за набагато жорсткіші кліматичні дії, включно з Австралійською партією зелених і прокліматичним незалежним Девідом Пококом, які тримають баланс сил у Сенаті Австралії, верхній палаті країни.

Зелені закликали ввести мораторій на нові проєкти використання викопного палива, однак прем’єр-міністр відкинув цей крок. Він стверджує, що це спонукало б споживачів використовувати, на його думку, більш забруднюючий матеріал, який постачають інші країни-виробники.

В матеріалі зазначили, що стримування сектору експорту вугілля вартістю $72 мільярди завдасть удару по економіці країни і не призведе до скорочення глобальних викидів.

"Те, що ви побачите, — це заміна вугіллям з інших країн, яке, швидше за все, призведе до більших викидів через якість нашого продукту", – сказав Альбанезе.

Облік викидів вугільних шахт в Австралії нещодавно піддався пильній перевірці, і в лютому 2022 року уряд заявив, що переглядає метод, який використовується для розрахунку забруднення метаном відкритими шахтами.

Боуен зазначив, що уряд може запровадити більш високі цілі на 2035 і 2040 роки. Законопроєкт повинен бути прийнятий нижньою палатою до кінця наступного тижня, перш ніж вирушити до Сенату, який більш оспорюється.

Нагадаємо, Австралія планує скоротити викиди на 43% до 2030 року від рівня 2005 року і скасувати імпортні тарифи та податки на електромобілі, що дешевші за $53 580.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Австралії знову відкриють вугільну електростанцію в комуні Меллах через скорочення постачання російського газу.

Читайте також
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів

В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років
В ЄС викиди від викопного палива у 2023 досягли рекордного мінімуму за 60 років

Скорочення викидів забезпечило використання ВДЕ, енергоефективність та скорочення промислового виробництва