В "Асканії-Нова" масово гинуть червонокнижні журавлі: що вбиває птахів Вікіпедія

В "Асканії-Нова" масово гинуть червонокнижні журавлі: що вбиває птахів

Маргарита Шевченко

Правоохоронці вже мають всі докази, що саме стало причиною гибелі птахів

У заповіднику "Асканія-Нова" загинуло 550 червонокнижних журавлів через отруєння хімікатами, які використовували у своїх діяльності сільсько-господарські підприємства Херсонської області.

Причини та шляхи вирішення проблеми обговорили на засіданні парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування, передає корреспондент ЕкоПолітики.

Наразі поліція області уже відкрила справу не тільки щодо масової гибелі птахів, а й щодо псування грунтів. Наразі збитки від гибелі птахів склали 6 мільйонів гривень, а це без урахування шкоди від псування землі.

За словами учасників засідання, Міністр охорони довкілля Роман Абрамовський підписав заборону на використання в Херсонській області препарату для удобрення грунтів, який призвів до смерті птахів. Надалі використання цієї отрути мають переглянути у кожній області.

Джерело: ВВС

Заступник міністра довкілля Роман Шахматенко підкреслив, що наразі у чинному українському законодавстві є прогалини, які дозволяють аграріям використовувати такі отрути. За його словами, ці прогалини потрібно якнайшвидше ліквідувати.

Перший заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислав Седик заявив, що заради зменшення пестицидного навантаження у Херсонській області потрібно вводити особливий режим.

Керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга відзвітував, що відомтсво отримало науково-ветеринарну експертизу.

"Причиною загибелі птахів було отруєння саме препаратом бродіфакум. Також на полях було вилучено зерно протравлене цим препаратом. Є прямий причинний зв'язок між загибеллю журавлів та поїданням зерна. На 48 підприємствах з 50 перевірених було знайдено це зерно. Через суд ми отримали можливість провести перевірку на чоттрьох підприємствах. Прокуратура області буде вимагати підозр для конкретних посадовців, які допустили створення такої ситуації", — сказав Калюга.

Передісторія проблеми

Проблема виникла на Херсонщині ще на початку січня та у лютому — вже тоді десятки птахів були знайдені мертвими на території заповідника. Причиною стало застосування місцевими агрофірмами отрути для знищення гризунів. Отрута потрапляє на зерно, яке вживають птахи, що призвело до їх масової гибелі.

Джерело: webmandry.com

"Я зараз у Каховському районі на околиці Слиненка, Зеленопідська громада. Перед нами журавель, він повільно йде від нас, вмираючи, а ще маса трупів… Тут Армагеддон", – розповів директор біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко.

Мертвих птахів знаходили як у інших місцях поблизу заповідника, так і на його території.

Поліція області відкрила кримінальне провадження через загибель птахів. У січні поліція відкрила провадження за фактом забруднення та псування земель – тоді у заповіднику та поблизу нього загинули 208 журавлів.

Після розтинів померлих птахів підтвердилася версія отруєння хімікатами – місцеві аграрії розкидали на полях отруєні препаратом бродифакум зерна пшениці для боротьби з гризунами.

Директор "Асканії-Нова" повідомив, що отруєні препаратом птахи гинуть повільною смертю протягом 3-5 днів – вони хриплять та харкають кров'ю.

"Препарати боротьби з мишами застосовуються з року в рік, але на цей раз непереможна армія гризунів і інтенсивність боротьби з ними зіграли фатальну роль", – прокоментував загибель птахів член правління Всеукраїнської аграрної ради Володимир Хвостов.

Землю навколо заповідника обробляють близько 40 аграрних підприємств, яким Держпродспоживслужба запропонувала замість токсичних отрут на кшталт бродіфакуму використовувати біопрепарати, які діють винятково на гризунів, але аграрії розкритикували таку пропозицію.

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколова, такі препарати здатні знищити не більш як 0,1 від популяції гризунів і не зможуть врятувати посіви від знищення.

За словами директора "Асканії-Нова" Віктора Гавриленка, фермери продовжують розкидати отруту на полях, попри обмеження.

Сірий журавель охороняється європейськими конвенціями як рідкісний представник свого виду, з 2009 року він занесений до Червоної книги України. В "Асканії-Нові" гніздиться 500-800 пар птахів, а територія заповідника є "перевалочною базою" журавлів – до 16 тисяч особин нараховують тут під час перельоту. Вид поступово зникає через осушення боліт, де проживають журавлі, та використання отрут сільсгоспвиробниками.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії