Узбережжю Азовського моря загрожує екологічна катастрофа – біолог shutterstock

Узбережжю Азовського моря загрожує екологічна катастрофа – біолог

Романа Слісар

Методи очищення стоків застаріли і не справляються з кількістю небезпечних для екології речовин

На тлі високої температури і відсутності коливання води комунальні стоки, які потрапляють в Азовське море, можуть викликати масове цвітіння мікроводоростей.

Про це заявив заступник директора з наукової роботи Інституту морської біології НАН України, голова координаційної ради з питань охорони навколишнього середовища Азовського регіону Віктор Демченко, передає verge.zp.ua.

Як повідомляється, екологічна катастрофа, пов'язана з поширенням отруйного слизу біля берегів Туреччини, може загрожувати і Україні.

Морська слина або слиз представляє собою скупчення квітучих водоростей. В Україні це явище спостерігали кілька років тому в Одеській затоці. Там закривали пляжі і обмежували купання.

"У море з річками потрапила велика кількість біогенних речовин – нітритів, фосфатів. Як правило, це комунальні стоки. Плюс висока температура і відсутність коливання води, йде масове цвітіння мікроводоростей", – заявив Демченко.

Щоб не допустити аналогічного явища на Азовському узбережжі, перш за все, необхідно прибрати головний фактор – забруднення морської води комунальними стоками.

"Сьогодні метод, яким ми користуємося в Кирилівці – неправильний. Перевозити нечистоти, вивантажувати їх в резервуар і накопичувати – це не сучасно і неправильно. Є сучасні методи очищення, які дозволяють скидати воду в природні водойми. Таку мету поставили в Мелітополі. Потрібно реконструювати очисні споруди. План, який обговорили і останні кілька місяців активно розвивають в Мелітопольському районі: зв'язати всі очисні в єдину мережу і реконструювати очисні Мелітополя. Все це правильний підхід щодо зменшення забруднення", – розповів учений.

Ще одна проблема – очищення стоків від фосфатів, які найчастіше застосовуються в пральних порошках.

"Поки в Кирилівці не буде побудована нормальна система водовідведення, розвивати курорт буде складно. Я думаю, що Кирилівка не зможе навіть прийняти більше відпочивальників. Сьогодні це пік. Без води і каналізації розвиватися буде складно", – підкреслив морський біолог.

З приводу небезпеки слизу для людини він зазначив, що все залежить від виду водоростей. Купатися в цій рідині неприємно, запах гниття теж огидний. Але, якщо на водорості немає алергії, шкоди для здоров'я вони не несуть.

Для навколишнього середовища ці мікроорганізми небезпечні – вони забирають кисень і сприяють замору устриць, мідій та інших морських тварин.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що в Туреччині поблизу Стамбула товстий шар коричневого слизу з фітопланктону покрив узбережжя Мармурового моря. За словами вчених, катастрофа загрожує Чорного моря.

Читайте також
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним
Рівень солоності Азовського моря майже зрівнявся з Чорним

Солоність Азовського моря сягала 10–12‰, а Чорного – 18‰

В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз
В акваторії Маріуполя зафіксували жовтневе нашестя медуз

Росіяни засипали 2/3 третини річища Кальміуса та знищили природну течію Кальчика

В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі
В Азовському морі масово гинуть дельфіни на заповідній косі

Ймовірно, дельфіни загинули у районі острова Бирючий

В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя
В Азовському морі масово гине все живе – радник мера Маріуполя

Містяни також розповідають про навалу комах