УСПП закликав Раду доопрацювати законопроєкт про промислові викиди: індустрія може втратити сотні мільйонів гривень shutterstock

УСПП закликав Раду доопрацювати законопроєкт про промислові викиди: індустрія може втратити сотні мільйонів гривень

Олекса Франко

Промислова спільнота переконана, що закон у запропонованій редакції не може бути ухвалений

В Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) переконані, що проєкт закону про промислові викиди в запропонованій редакції не може бути ухвалений. Тому Верховну Раду закликали повернути документ на повторне доопрацювання.

Відповідного листа УСПП надіслав на адресу спікера парламенту Дмитра Разумкова.

У діловому союзі звертають увагу, що законопроєкт містить низку внутрішніх невідповідностей та неузгодженостей термінологічного апарату. У ньому немає чіткого визначення деяких критеріїв і понять. А це може призвести до неоднозначного трактування прав та обов’язків як суб’єкта господарювання, так і повноважень органів державного екологічного контролю.

Ні в чинному законодавстві України, ні в проєкті № 3091 не наведено визначення термінів і чітких критеріїв: "найвищий ступінь екологічного ризику", "план патрулювання", "системні порушення та/або значне погіршення стану довкілля або окремих його компонентів" та інші.

Запропонований порядок здійснення позапланових перевірок ("у вихідні, неробочі, святкові дні та/або у нічний час", "без попередження суб’єкта господарювання" суперечить як основним принципам державного нагляду, так і безпосередньо п. 3. ст. 5 самого законопроєкту.

Визначені в документі повноваження інспектора щодо тимчасової зупинки перевірки (на невизначений час) є необґрунтованими. Фактично це є завуальованим збільшенням встановленого граничного терміну проведення заходу державного нагляду лише за рішенням перевіряльника.

Вказані у ст. 19 законопроєкту повноваження щодо тимчасової заборони (обмеження) діяльності окремих одиниць обладнання, цехів та загалом суб’єктів господарювання тільки за приписом органу державного екологічного контролю — без відповідного рішення суду — є неприпустимими. Це суперечить вимогам ст. 50 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища" та ст. 293 Цивільного Кодексу України.

До того ж зупинення виробничої діяльності великих  підприємств на хоча б три робочих дні може призвести до збитків у десятки, а то й сотні мільйонів гривень.

В УСПП вважають не досить обґрунтованими й розміри штрафів за порушення природоохоронного законодавства.

Зокрема, штрафи за промислове забруднення вже затверджено відповідними урядовими постановами згідно з методикою нарахування збитків. Останні розраховуються та стягуються із суб’єктів господарювання органами Держекоінспекції.

Також потребує вилучення норма про щорічне письмове повідомлення підприємствами встановленого робочого часу, а в разі його зміни — упродовж найближчих 12 годин.

Усі ці неузгодженості можуть збільшити адміністративний тиск на промисловість, переконані в УСПП. Тож закликали спікера і Раду врахувати висловлену позицію та суттєві зауваження й повернути законопроєкт на повторне доопрацювання.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на засіданні 19 травня рекомендував ухвалити в першому читанні законопроєкт № 5414 "Про державний екологічний контроль".

Читайте також
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони
В Україні готують до другого читання законопроєкт "Про промислове забруднення": названо "слабкі" сторони

“Гострі кути” можуть ускладнити процес екомодернізації української промисловості

Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"
Екокомітет надав висновок щодо нового законопроєкту "Про промислове забруднення"

Нардепам рекомендують ухвалити доопрацьований документ в першому читанні

Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення
Екокомітет розглянув альтернативний законопроєкт щодо промислового забруднення

Також існує 3 "довоєнні" законопроєкти у сфері запобігання промисловому забрудненню

Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”
Бізнес закликав доопрацювати законопроєкт “Про промислове забруднення”

Запропоновані вимоги до моніторингу викидів, забруднення земель і підземних вод дещо закону “Про охорону атмосферного повітря”