Екокомітет Ради рекомендував до розгляду законопроєкт 5414 "Про екоконтроль" shutterstock

Екокомітет Ради рекомендував до розгляду законопроєкт 5414 "Про екоконтроль"

Маргарита Шевченко

Автором законопроєкту є глава екологічного комітету Олег Бондаренко

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування на засіданні, 19 травня, рекомендував ухвалити у першому читанні законопроєкт №5414 "Про державний екологічний контроль".

Про це стало відомо за результатами засідання комітету. Зокрема, члени комітету вважають, що документ потрібно суттєво доопрацювати до другого читання. Також присутні на засіданні нардепи висловились за те, щоб підкоригувати терміни цього законопроєкту, аби він набув чинності після законопроєкту №3091 "Про державний екологічний контроль".

Водночас, присутній на засіданні голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований заявив, що норми "безпідставних штрафів" можуть демотивувати екологічних інспекторів.

Автором законопроєкту є глава екологічного комітету парламенту, нардеп від "Слуги народу" Олег Бондаренко.

Мета: приведення у відповідність положень доопрацьованого проекту Закону про державний екологічний контроль №3091 та відповідних положень КУпАП, якими визначаються повноваження органу державного екологічного контролю.

Зокрема, документ вводить адміністративну відповідальність для екоінспекторів за порушення природоохоронного законодавства: внесення неправдивих відомостей про перевірки, безпідставне накладення штрафів та порушення процедури перевірки підприємств.

Законопроєкт передбачає:

  • Штраф у розмірі 3 400 – 6 800 грн для екоінспекторів за внесення недостовірної інформації про заходи державного екологічного  контролю в онлайн систему, безпідставне штрафування суб'єктів перевірки. За повторне правопорушення – штраф 6 800 – 10 200 грн з позбавленням права обіймати певні посади протягом року.
  • Штрафи для посадових осіб підприємств від 17 000 – 34 000 грн за невиконання законних вимог посадових осіб органів державного екологічного контролю, державної лісової охорони, служби охорони природно-заповідного фонду.
  • Штраф для посадових осіб підприємств у розмірі від 34 000 – 51 000 грн за недопуск екоінспекторів на підприємство длч здійснення перевірки, перешкоджання роботі екоінспекторів, надання неправдивої інформації екоінспекторам. За повторне правопорушення – штраф 51 000 – 68 000 грн.

Реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків із держбюджету.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше автори законопроєкту №3091 відповіли на звинувачення НАЗК щодо того, що в документі встановлено чотири рівні ризику для підприємств і недостатню регламентацію рейдових перевірок.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів