Уряд збільшив фінансування за "чорнобильськими" статтями Shutterstock

Уряд збільшив фінансування за "чорнобильськими" статтями

Іван Шевчук

Розпорядженням кабміну приблизно по півсотні мільйонів додали на підтримку екологічного стану у зонах відчуження, а також на підтримку енергоблоків та об’єкту "Укриття"

Кабмін на 51 млн грн збільшив фінансування, спрямоване на підтримку екологічного стану у зонах відчуження, ще 45,3 млн грн додали на підтримку енергоблоків та об’єкту "Укриття". Додаткові кошти будуть виділені за рахунок відповідного зменшення фінансування природоохоронних заходів – на  96,3 млн гривень.

Такий перерозподіл бюджетних коштів, передбачених Міндовкілля на 2021 рік, прописаний у Розпорядженні Кабміну № 1642-р.

Він, по суті знімає з природоохоронної статті більшу частину коштів. На цей рік їх було передбачено трішки менше, ніж 169 млн грн. Тим часом у бюджеті на 2022-й рік на цю статтю виділили 228,6 млн грн. Це ледь не на 40% більше, ніж у 2021-му. На такі цифри вийшли після того, як у другому читанні на цю статтю додали 100 млн грн, вивівши їй із аутсайдерів у лідери бюджетного зростання. Як бачимо, додана сума практично збігається за розміром з тією, яку Кабмін щойно перерозподілив на інші цілі. Не зовсім зрозуміло, навіщо у 2022-му було збільшувати фінансування на природоохоронні заходи, якщо досвід поточного року засвідчує, що до кінця року тут не освоїли й половини помітно меншого бюджету.

Тепер щодо статей, яким розпорядження додало коштів.

Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного відселення була ледь не єдиною позицією за лінією Міндовкілля, де на 2022 рік було передбачене менше фінансування, ніж на поточний – близько 476 млн грн проти 533 млн грн. Додаткові кошти, вочевидь дозволять зберегти фінансування за цією статтею майже на рівні поточного року.

На підтримку у безпечному стані енергоблоків та об’єкта “Укриття” та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС у бюджеті-2022 передбачено на 10 млн грн більше, ніж на поточний рік. На тлі загального обсягу річного фінансування на рівні 1,35 млрд грн. додаткові 45,3 млн грн – це близько 3%.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, що змінилося у видатках на екологію у бюджеті на 2022 рік.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки