Уряд визнав енергонезалежність одним з основних пріорітетів 2024 року shutterstock

Уряд визнав енергонезалежність одним з основних пріорітетів 2024 року

Катерина Бєлоусова

Держфонд декарбонізації з 1 квітня буде наповнюватися за рахунок принципу "забруднювач платить"

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що один з головних пріоритетів уряду на 2024 рік стане енергетична незалежність, яка передбачена у річному Плані дій. 

План включає розвиток “розумних мереж”, продовження децентралізації енергосистеми, фінансування проєктів з енергоефективності та Зеленого курсу, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

"Ключова реформа в цій сфері — імплементація європейських правил, а також повна інтеграція з Європою", – сказав він.

Зазначається, що План дій уряду – один із ключових документів для роботи Кабінету міністрів та центральних органів виконавчої влади.

"Ми з командою Держенергоефективності і надалі наполегливо працюватимемо над адаптацією законодавства у сфері енергоефективності та альтернативних видів палива до вимог ЄС, створенням стимулюючих інструментів, щоб зелена відбудова, декарбонізація та енергоефективна трансформація стали якісною і практичною стороною життя країни та кожної громади", – наголосила голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

У повідомленні розповіли, що Держенергоефективності вже має низку інструментів для підтримки регіонів та бізнесу у впровадженні енергоефективних проєктів під час відбудови, зокрема:

  • Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації, який з 1 квітня буде наповнюватися за рахунок втілення європейського принципу "забруднювач платить" і має стати джерелом коштів на енергоефективні проєкти у різних секторах економіки;
  • Українську національну платформу декарбонізації UANDP, де громади, населення і бізнес зможуть отримувати нові знання та навички, доступ до бази технології та обладнання від світових виробників, фахові консультації та підтримку для реалізації енергоефективних і зелених проєктів;
  • регіональні офіси енергоефективності та декарбонізації – центри взаємодії та практичної роботи з громадами над проєктами;
  • низку законодавчих ініціатив, які  сприятимуть розвитку ринків енергії з альтернативних видів палива, впровадженню високоефективної когенерації тощо. 

Також протягом року будуть впроваджувати системи енергоменеджменту, механізми реалізації ЕСКО-проектів тощо.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив план пріоритетних дій на 2024 рік, зокрема у сфері захисту довкілля з 28 завдань для Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів та інших відомств.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала деталі функціонування Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації та занепокоєннях щодо його ефективності.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня