Уряд Великобританії врахує пропозиції екоаудиту щодо внутрішнього CBAM shutterstock

Уряд Великобританії врахує пропозиції екоаудиту щодо внутрішнього CBAM

Катерина Бєлоусова

CBAM може стимулювати розробку більш низьковуглецевих продуктів на внутрішньому ринку

Уряд Великобританії зобов’язався провести консультації щодо пропозицій Комітету з екологічного аудиту (EAC) по впровадженню внутрішнього CBAM для подолання витоку вуглецю.

Уряд також планує тісно співпрацювати з країнами з низьким і середнім рівнем доходу та узгоджувати будь-яку політику щодо CBAM або стандартів продукції з інтересами споживачів, йдеться на сайті парламенту Великобританії.

Підтвердження щодо консультацій у письмовій заяві до парламенту було надано після звіту EAC "Екологічне імпортування: підхід до кордону вуглецю у Великобританії".

У звіті EAC підкреслив, що CBAM може стимулювати розробку більш низьковуглецевих продуктів на внутрішньому ринку, оскільки сектори з великими викидами намагаються уникнути вищих податків, які спричинять CBAM або покращені стандарти продукції. Це ще більше пом’якшить потенційну можливість для великих забруднювачів "винести" свої викиди за кордон і дасть компаніям чіткий сигнал переоцінити свій вуглецевий слід. 

Для того, щоб ця політика була правильною, EAC закликав уряд провести консультації з секторами економіки та малими та середніми підприємствами.

Уряд Великобританії також підтвердив активну співпрацю з ЄС щодо пропозиції Комісії стосовно CBAM. В матеріалі зазначили, що міністри зобов’язалися побудувати повне розуміння впливу механізму ЄС на торговельні відносини Великобританії з ЄС, зокрема і Північної Ірландії. 

"Комітет рекомендував розпочати роботу над впровадженням одностороннього CBAM якомога швидше, щоб бути готовим до запровадження до кінця цього десятиліття, бажано в багатосторонньому або односторонньому порядку”, – сказав голова EAC, член парламенту Філіп Данн.

Він також додав, що це був би лише початок, адже значуще скорочення викидів вуглецю завдяки цьому податку на імпорт було б успішнішим, якби Великобританія приєдналася до багатостороннього підходу в майбутньому. США та ЄС вже випереджають у цьому плані.

“Тому позитивною новиною є те, що уряд планує провести консультації щодо CBAM та стандартів продукції пізніше цього року, прийнявши ключову рекомендацію Комітету. Для успіху будь-якого результуючого політичного рішення надзвичайно важливо, щоб воно було підтримане в економіці та жодним чином не завдало шкоди споживачеві, особливо в такий час зростання вартості життя, що хвилює всіх нас”, – сказав він.

Данн також зазначив, що Комітет сподівається на подальшу конструктивну співпрацю з міністрами, щоб підвищити рівень гри для вітчизняних виробників, які вже беруть участь у британській схемі торгівлі викидами.

Нагадаємо, євродепутати домовилися про нові умови для ETS і CBAM.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Конгресі США представили законопроєкт щодо запровадження власного СВАМ.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати