США запроваджують свій СВАМ: у Конгресі представили законопроєкт shutterstock

США запроваджують свій СВАМ: у Конгресі представили законопроєкт

Олена Яценьо

Він вводить плату за викиди вуглекислого газу не лише для імпортерів, але й для внутрішніх виробників

У Конгресі США представили Закон про чисту конкуренцію, який спрямований на підвищення конкурентоспроможності американських компаній на світовому ринку та боротьбу з основними джерелами викидів парникових газів, що нагрівають планету, за допомогою створення механізму прикордонного вуглецевого коригування.

Відповідний проєкт закону зареєстрував у середу, 8 червня, сенатор-демократ Вайтхауз Шелдон. Співавторами виступили сенатори Кріс Кунс (D-DE), Браян Шатц (D-HI) і Мартін Генріх (D-NM).

Законопроєкт під назвою "Закон про чисту конкуренцію" має на меті стимулювати декарбонізації в країні та за її межами.

Особливістю проєкту є те, що він вводить плату за викиди вуглекислого газу не лише для імпортерів, але й для внутрішніх виробників.

"Американські виробники, які роблять правильні речі щодо клімату, часто опиняються в невигідному становищі порівняно з екологічно чистими іноземними конкурентами, – сказав сенатор Вайтхауз. – Наш Закон про чисту конкуренцію дасть американським компаніям можливість рухатися вперед на світовому ринку, одночасно знижуючи викиди вуглекислого газу вдома та за кордоном та спрямовуючи планету до кліматичної безпеки. Я сподіваюся, що ця пропозиція отримає відгук у Конгресі, оскільки експерти з усього політичного спектра висловили підтримку механізму прикордонного вуглецевого коригування, як наш".

Основні положення законопроєкту:

З 2024 року оподаткуванню підлягатиме вуглецеємна продукція внутрішніх виробників та імпортерів: викопне паливо, продукти нафтопереробки, нафтохімічна продукція, добрива, водень, адипінова кислота, цемент, залізо та сталь, алюміній, скло, целюлоза та папір і етанол.

З 2026 року оподаткування розшириться на імпортовану кінцеву продукцію, яка містить щонайменше 500 фунтів (226 кг) вуглецеємної сировини, а з 2028 року - мінімальний обсяг сировини знижується до 100 фунтів.

Розрахунок вартості податку проводитимуть по-різному:

  • для непрозорих країн – на основі співвідношення рівня вуглецеємності економіки країни походження продукції до рівня вуглецеємності економіки США;
  • для країн із прозорими верифікованими даними - на основі співставлення середньої вуглецеємності галузі в країні-походження та в США, виробники з таких країн зможуть подавати свої власні верифіковані дані про викиди СО2;
  • для найменш розвинутих країн – такий податок запроваджено не буде.

Імпортери та внутрішні виробники будуть сплачувати податок тільки за ті викиди СО2, що перевищують базове значення аналогічної продукції в США. Водночас такі базові показники щорічно будуть знижувати на 2,5% протягом 2025-2028 років, а потім на 5% щороку.

Для розрахунку базових показників, виробники вуглецеємної продукції в США, що підпадає під оподаткування, мають, окрім щорічного звітування про викиди СО2 в рамках GHGRP, подавати дані до Скарбниці: викиди СО2, річне споживання електроенергії та річний об'єм виготовленої первинної продукції. На основі цього Скарбниця вирахує середню вуглецеємність у рамках Scope 1 та Scope 2 для кожної вуглецеємної галузі.

Стартова вартість вуглецю становитиме $55/т та буде підвищуватися на 5% вище рівня інфляції щороку.

75% коштів, які будуть надходити щороку від дії СВАМ, підуть на видачу грантів на декарбонізацію для кожної з охоплених галузей. Інші 25% - спрямують на допомогу в декарбонізації країнам, що розвиваються.

Внутрішні виробники сировинної продукції, що покривається новим законом, отримають експортні знижки.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Палаті представників штату Род-Айленд (США) запропонували законопроєкт, який кредитуватиме будівельника будинку в криптовалюті "зеленої монети" за скорочення вуглецевого сліду проєкту.

Читайте також
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС

Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC

Більшість викликів пов’язана зі зростанням фінансових витрат

Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”
Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”

Чиновники Європейської Комісії обіцяють розробити додаткові роз’яснювальні документи до кінця цього року