США запроваджують свій СВАМ: у Конгресі представили законопроєкт shutterstock

США запроваджують свій СВАМ: у Конгресі представили законопроєкт

Олена Яценьо

Він вводить плату за викиди вуглекислого газу не лише для імпортерів, але й для внутрішніх виробників

У Конгресі США представили Закон про чисту конкуренцію, який спрямований на підвищення конкурентоспроможності американських компаній на світовому ринку та боротьбу з основними джерелами викидів парникових газів, що нагрівають планету, за допомогою створення механізму прикордонного вуглецевого коригування.

Відповідний проєкт закону зареєстрував у середу, 8 червня, сенатор-демократ Вайтхауз Шелдон. Співавторами виступили сенатори Кріс Кунс (D-DE), Браян Шатц (D-HI) і Мартін Генріх (D-NM).

Законопроєкт під назвою "Закон про чисту конкуренцію" має на меті стимулювати декарбонізації в країні та за її межами.

Особливістю проєкту є те, що він вводить плату за викиди вуглекислого газу не лише для імпортерів, але й для внутрішніх виробників.

"Американські виробники, які роблять правильні речі щодо клімату, часто опиняються в невигідному становищі порівняно з екологічно чистими іноземними конкурентами, – сказав сенатор Вайтхауз. – Наш Закон про чисту конкуренцію дасть американським компаніям можливість рухатися вперед на світовому ринку, одночасно знижуючи викиди вуглекислого газу вдома та за кордоном та спрямовуючи планету до кліматичної безпеки. Я сподіваюся, що ця пропозиція отримає відгук у Конгресі, оскільки експерти з усього політичного спектра висловили підтримку механізму прикордонного вуглецевого коригування, як наш".

Основні положення законопроєкту:

З 2024 року оподаткуванню підлягатиме вуглецеємна продукція внутрішніх виробників та імпортерів: викопне паливо, продукти нафтопереробки, нафтохімічна продукція, добрива, водень, адипінова кислота, цемент, залізо та сталь, алюміній, скло, целюлоза та папір і етанол.

З 2026 року оподаткування розшириться на імпортовану кінцеву продукцію, яка містить щонайменше 500 фунтів (226 кг) вуглецеємної сировини, а з 2028 року - мінімальний обсяг сировини знижується до 100 фунтів.

Розрахунок вартості податку проводитимуть по-різному:

  • для непрозорих країн – на основі співвідношення рівня вуглецеємності економіки країни походження продукції до рівня вуглецеємності економіки США;
  • для країн із прозорими верифікованими даними - на основі співставлення середньої вуглецеємності галузі в країні-походження та в США, виробники з таких країн зможуть подавати свої власні верифіковані дані про викиди СО2;
  • для найменш розвинутих країн – такий податок запроваджено не буде.

Імпортери та внутрішні виробники будуть сплачувати податок тільки за ті викиди СО2, що перевищують базове значення аналогічної продукції в США. Водночас такі базові показники щорічно будуть знижувати на 2,5% протягом 2025-2028 років, а потім на 5% щороку.

Для розрахунку базових показників, виробники вуглецеємної продукції в США, що підпадає під оподаткування, мають, окрім щорічного звітування про викиди СО2 в рамках GHGRP, подавати дані до Скарбниці: викиди СО2, річне споживання електроенергії та річний об'єм виготовленої первинної продукції. На основі цього Скарбниця вирахує середню вуглецеємність у рамках Scope 1 та Scope 2 для кожної вуглецеємної галузі.

Стартова вартість вуглецю становитиме $55/т та буде підвищуватися на 5% вище рівня інфляції щороку.

75% коштів, які будуть надходити щороку від дії СВАМ, підуть на видачу грантів на декарбонізацію для кожної з охоплених галузей. Інші 25% - спрямують на допомогу в декарбонізації країнам, що розвиваються.

Внутрішні виробники сировинної продукції, що покривається новим законом, отримають експортні знижки.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Палаті представників штату Род-Айленд (США) запропонували законопроєкт, який кредитуватиме будівельника будинку в криптовалюті "зеленої монети" за скорочення вуглецевого сліду проєкту.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати