Унікальне дослідження якості води в Києві та області: фінальний документ ecopolitic.com.ua

Унікальне дослідження якості води в Києві та області: фінальний документ

Катерина Бєлоусова

Головною метою проєкту було привернення уваги до проблеми забруднення води в Україні

ЕкоПолітика завершила дослідження щодо якості питної води в бюветах, річках та озерах Києва та області та публікує фінальні результати. Детально ознайомитися з результатами лабораторного аналізу проб та прочитати експертні висновки щодо стану води в Києві можна за посиланням.

*Цю публікацію було підготовлено в межах проєкту "Зниження ризиків стихійних лих у постраждалих від конфлікту районах України", що імплементується ACTED, Ініціативами IMPACT та БФ "Право на захист" за підтримки Швейцарії. 

В реаліях війни через постійні обстріли багато киян та жителів області не мають доступу до води у своїх домівках. Тож єдиним виходом для них залишається вода в бюветах. Проте люди можуть не знати, чи потрапляють в їхній організм разом з питною водою шкідливі сполуки та чи відповідає вода санітарним нормам. 

Забруднена вода може спричинити загострення хронічних хвороб, проблеми зі шкірою, нирками та кишківником. Вчені підтвердили прямий зв'язок між якістю питної води й тривалістю життя. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 9 з 10 хвороб людини викликані вживанням неякісної води, а також використанням непідготовленої води в побутових цілях (душ, ванна, басейн, миття посуду, прання білизни тощо). Питання якості питної води не тільки не втратили своєї актуальності під час повномасштабної війни в Україні, а й посилились.

Окрім того, доступ до чистої та безпечної води є однією з цілей сталого розвитку. Також забруднена вода негативно впливає на птахів, тварин, рибний світ, рослини та нищить цілі екосистеми. 

1-2 грудня 2022 року команда ЕкоПолітики відібрала проби води з 10 бюветів Києва у кожному адміністративному районі та в місті Українка (Київська область). А також з 8 озер та річок Києва, 5 з яких мають природоохоронний статус.

ecopolitic.com.ua

Хімічний аналіз проб проводила лабораторія Інституту радіаційного захисту у Вишгороді.

Результати

Під час дослідження було виявлено перевищення норм забруднення у 5 річках та озерах Києва, а саме:

  • загальної жорсткості – у Совських Ставках;

Таке перевищення пов'язано з наявністю у воді хлоридів, сульфатів, нітратів кальцію і магнію. Щоб така вода не зашкодила здоровʼю та стану техніки її необхідно відстоювати.

  • біохімічного споживання кисню (БСК-5) – у Совських Ставках, озері Миколайчик та річці Дніпро;

Перевищення БСК-5 показує загального забруднення води органічними речовинами.

  • амонію – озера Заплавне та Вербне.

Зростання концентрації амонію зазвичай зумовлене надходженням у ґрунтові води стічних вод, азотних та органічних добрив.

Як відомо, Совські ставки, озера Вербне та Заплавне мають природоохоронний статус, а озеро Вербне є іхтіологічним заказником місцевого значення.

ecopolitic.com.ua

Окрім того, виявлено перевищення показників заліза загального та каламутності в бюветі за адресою: вул. Євгена Харченка, 29 у мікрорайоні "Бортничі" Дарницького району Києва. Про перевищення редакція ЕкоПолітики повідомила КП "Київводфонд", щоб спеціалісти усунули причини потрапляння іржі в питну воду.

ecopolitic.com.ua

Протоколи досліджень всіх відібраних проб доступні у додатках дослідження.

Висновки

Головною метою проєкту було привернення уваги до проблеми забруднення води в Україні. Адже воду в бюветах столиці кияни набирають щодня для особистих потреб, а перевірка якості такої води проводиться нерегулярно. Як показали результати нашого дослідження, з 11 відібраних зразків у бюветах відповідали нормі 10, в 1 випадку було виявлено перевищення шкідливих речовин. 

Колектив ЕкоПолітики усвідомлює, що в пул дослідження потрапила лише частина бюветів Києва, тож реальні масштаби забруднення води можуть бути набагато вищі. Проте наша редакція не планує зупинятися у своїх дослідженнях, ми обов’язково продовжимо почату справу. 

**Ця стаття була створена за підтримки Швейцарії.Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор /авторський колектив ЕкоПолітики. Думка автора(ів) не обов'язково відображає погляди донора. 

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури