У Києві в річках та озерах виявили перевищення норм забруднення

У Києві в річках та озерах виявили перевищення норм забруднення

Катерина Бєлоусова

Виявлені відхилення від норми досить незначні

Команда ЕкоПолітики виявила перевищення норм забруднення у 5 річках та озерах з 8 досліджуваних водойм Києва.

Перевищення виявили в озерах Заплавне, Миколайчик та Вербне, річці Дніпро та Совських Ставках, в рамках масштабного дослідження якості води Києва та області.

**Цю публікацію було підготовлено в межах проєкту "Зниження ризиків стихійних лих у постраждалих від конфлікту районах України", що імплементується ACTED, Ініціативами IMPACT та БФ "Право на захист" за підтримки Швейцарії.

Аналіз води проводила Центральна випробувальна лабораторія IРЗ у місті Вишгороді. Якість води визначалася за такими визначеними показниками:

  • каламутність;
  • водневий показник рН;
  • загальна жорсткість;
  • біохімічне споживання кисню (БСК-5);
  • завислі речовини;
  • загальна мінералізація (TDS);
  • амоній (NH4);
  • фосфати (РО4).

Кандидатка географічних наук, фахівчині з охорони водних ресурсів Мар'яна Гінзула, пояснила, що виявлені відхилення від норми досить незначні. 

Совські ставки

Вона пояснила, що чим жорсткіше рідина і триваліший її вплив, тим очевидніше і сильніше негативний вплив її на все, з чим вона контактує, зокрема на техніку, стан здоровʼя людей та тварин. Усувається жорсткість кип’ятінням та відстоюванням.

В реаліях війни деякі українці використовують воду з водойм як технічну при тривалій відсутності водопостачання, тому таку воду варто відстоювати.

У Совських ставках, що знаходяться у Голосіївському районі, цей показник склав 11,6 мг-екв/дм3 (нормативні значення до 10 мг-екв/дм3).

Однак у поверхневих джерелах жорсткість не є постійною величиною і залежить від зовнішніх факторів, зокрема пори року, погоди, температури повітря. 

Команда ЕкоПолітики відбирала проби води 1-2 грудня, на той час Совські ставки були вкриті кригою.

ecopolitic.com.ua

Окрім того, у водоймі виявили перевищення показника БСК-5, який склав 3,12 мгО2/дм3 при нормі 3 мгО2/дм3.

Озеро Миколайчик та річка Дніпро

В цих водоймах виявили перевищення показника БСК-5.

“По простому БСК-5 напряму показує рівень забрудення води: більше забруднення – більша кількість кисню необхідна для його окиснення, – пояснила Мар'яна Гінзула. – БСК визначається як кількість кисню, затрачувана на біохімічне окислювання, що утримуються в одиниці обсягу води органічних речовин за визначений період часу.”

Вона додала, що цей показник є оцінкою загального забруднення води органічними речовинами, що легко окислюються. Він показує якість процесу забруднення у водоймах різних типів, що протистоять процесам самоочищення (розщеплення i виведення забруднюючих речовин з кругообігу водного середовища).

Виявлені перевищення БСК-5:

  • річка Дніпро (в Оболонському районі) – 4,16 мгО2/дм3;
  • озеро Миколайчик (Голосіївський район) – 4,9 мгО2/дм3.

ecopolitic.com.ua

Гінзула підкреслили, що раптове підвищення показника БСК-5, як правило, свідчить про забруднення стічними водами і необхідність вживання заходів щодо санітарної охорони водойми. 

“БСК всіх водойм Києва не задовільний, а отже не забезпечено заходи з очищення і охорони водного тіла у необхідній кількості. Також це свідчить про неочищені стоки”, – сказала вона.

Озера Заплавне та Вербне

Гінзула пояснила, що перевищення вмісту амонію свідчить про активну діяльність мікроорганізмів, які в процесі переробки органічних речовин виділяють азот. 

“Аміак у воді завжди наявний у незначних концентраціях, як обовʼязковий компонент. Зростання концентрації зумовлене надходженням у ґрунтові води господарсько-побутових стічних вод, азотних і органічних добрив”, – сказала вона.

Виявлені перевищення NH4:

  • озеро Заплавне (Дарницький район) – 1,5 мг/дм3 (при нормі 1,0 мг/дм3);
  • озеро Вербне (Оболонський район) – 1,03 мг/дм3.

Також під час дослідження проби на аналіз якості води редакція ЕкоПолітики відібрала з таких водойм, де перевищення показників якості води не зафіксовано:

  • річка Коник у Голосіївському районі;
  • озеро Велике (Червонохутірські озера) у Дарницькому районі;
  • озеро Русанівське у Дніпровсьому районі.

ЕкоПолітика готує цикл матеріалів та масштабне дослідження, в якому прозоро та відкрито презентує результати аналізів проб води в бюветах та поверхневих водах Києва та області. Читачі порталу зможуть детально ознайомитися з результатами аналізу проб в лабораторії та прочитати експертні висновки щодо стану води в Києві та області.

**Ця стаття була створена за підтримки Швейцарії. Відповідальність за зміст цієї публікації несе виключно автор /авторський колектив ЕкоПолітики. Думка автора(ів) не обов'язково відображає погляди донора.

Читайте також
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах