"Укргідроенерго" вивчає перспективи виробництва "зеленого" водню shutterstock

"Укргідроенерго" вивчає перспективи виробництва "зеленого" водню

Олена Яценьо

Компанія аналізує та веде плідну роботу за пілотним проєктом встановлення електролізної установки потужністю 1 МВт для виготовлення "зеленого" водню

Найбільша гідроенергетична компанія країни "Укргідроенерго" досліджує можливості виробництва та використання "зеленого" водню з використанням відновлюваного потенціалу українських гідроелектростанцій, зважаючи на світовий досвід.

Про це на дискусії "Виробництво водню в Україні. Ресурсна база", організованій Держенергоефективності та Energy Club, повідомив начальник відділу технічного забезпечення проєктів департаменту з реалізації інноваційних проєктів "Укргідроенерго" Андрій Лець.

Зазначається, що в цьому напрямі "Укргідроенерго" співпрацює з іноземними партнерами. Зокрема, нещодавно, у квітні цього року, компанія підписала меморандум із німецькою компанією "MAN Energy Solutions" та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій "ANDRYTZ HYDRO" щодо розроблення та реалізації проєктів із виробництва "зеленого" водню в Україні.

За словами Леця, сторони плідно працюють і досліджують технології генерації водню.

"У спільному проєкті розглядалося п’ять електролізерів, кожен з яких може виробляти до 100 кг водню на день", - розповів Лець.

Представник "Укргідроенерго" додав, що сьогодні компанія аналізує та веде плідну роботу за пілотним проєктом встановлення електролізної установки потужністю 1 МВт для виготовлення "зеленого" водню.

У компанії переконані, що на тлі розв’язаної Росією війни розвиток водневої енергетики є надважливим не лише для України, але й для усієї Європи. Як уважають в "Укргідроенерго", міжнародна співпраця в цій сфері дасть старт глобальним процесам, які допоможуть у перспективі створити водневий хаб.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що компанія "Укргідроенерго" впроваджує виробництво екологічно чистого водню у рамках реалізації проєкту "Впровадження сучасних технологій виробництва зеленого водню".

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон