"Укренерго" випустило "зелені" єврооблігації на $825 млн shutterstock

"Укренерго" випустило "зелені" єврооблігації на $825 млн

Олена Яценьо

Розрахунки за єврооблігаціями очікуються 9 листопада 2021 року

Національна енергетична компанія "Укренерго" розмістила на лондонській фінансовій біржі п'ятирічні "зелені" єврооблігації сталого розвитку (Green and Sustainability-linked bonds) на суму $825 млн під ставку 6,875%.

Про успішний дебютний випуск євробондів пресслужба НЕК "Укренерго" повідомила 3 листопада.

"Під час випуску єврооблігацій книга заявок була перепідписана майже втричі, що свідчить про значну зацікавленість міжнародних інвесторів до перших єврооблігацій компанії", — ідеться в повідомленні.

Зазначається, що підсумковий попит на єврооблігації компанії становив близько $2,1 млрд, а мінімальний торговий лот — $200 тис.

Організаторами випуску виступили BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs та "Укрексімбанк".

Єврооблігації розміщені під державні гарантії України, тому кредитний рейтинг випуску був прирівняний рейтинговими агентствами Moody’s та Fitch до суверенного кредитного рейтингу.

"Єврооблігації НЕК "Укренерго" є найбільшим випуском єврооблігацій українськими несуверенними емітентами за весь період, а також найбільшим випуском зелених єврооблігацій емітентами з України та СНД", — сказано в повідомленні.

Ба більше, ці єврооблігації є першим одночасно "зеленим" інструментом та інструментом "сталого розвитку" від емітентів в Україні та є одним з лише декількох випусків, які поєднують обидва ці елементи, що коли-небудь проводились на міжнародних ринках капіталу у всьому світі.

Переважна сума коштів від випуску буде використана для погашення заборгованості перед ДП "Гарантований покупець", а будь-які кошти, що залишаться після погашення цього боргу, будуть використані для фінансування або рефінансування інших "зелених" проєктів.

"Сьогодні — важливий момент в історії Укренерго. Нам вдалося здійснити знакову трансакцію з випуску єврооблігацій з інноваційною Green та Sustainability-Linked структурою на світових ринках капіталу, яка також стає вагомим орієнтиром для інших українських емітентів. Що ще важливіше, угода являє собою визначний крок до вирішення дисбалансів на українському ринку електроенергетики відповідно до зобов’язань України перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел", — прокоментував угоду голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Як уточнили в пресслужбі "Укренерго", розрахунки за єврооблігаціями очікуються у вівторок, 9 листопада 2021 року.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика розібралася в складному питанні випуску зелених облігацій в окремому матеріалі.

Читайте також
"Укренерго" сплатило відсотки за "зеленими" єврооблігаціями
"Укренерго" сплатило відсотки за "зеленими" єврооблігаціями

Це був найбільший випуск "зелених" єврооблігацій емітентами з України

Рада ЄС погодила свою позицію щодо європейських зелених облігацій
Рада ЄС погодила свою позицію щодо європейських зелених облігацій

ЄС здійснює подальші кроки для реалізації своєї стратегії щодо фінансування сталого розвитку та переходу до кліматично нейтральної, ресурсоефективної економіки

Кабмін схвалив Концепцію про ринок “зелених” облігацій: що зміниться
Кабмін схвалив Концепцію про ринок “зелених” облігацій: що зміниться

Потенціал ринку зелених облігацій складає $36 млрд, що є майже половиною потенціалу ринку зеленого фінансування в Україні до 2030 року

В Україні запустили в обіг "зелені" облігації НЕК "Укренерго"
В Україні запустили в обіг "зелені" облігації НЕК "Укренерго"

Ініціатором виведення стала інвестиційна група ICU