"Укренерго" перероблятиме будівельні відходи після реконструкції підстанцій ua.energy

"Укренерго" перероблятиме будівельні відходи після реконструкції підстанцій

Олекса Франко

У цьому компанії допоможе вітчизняна техніка

Системний оператор НЕК "Укренерго" самостійно перероблятиме демонтовані залізобетонні конструкції, що накопичуються під час реконструкції підстанцій, ліній електропередачі та супутньої інфраструктури.

Для цього компанія придбала універсальний промисловий подрібнювач українського виробництва – IMPAKTOR 250. Окрім залізобетону, ця техніка може переробляти відходи деревини, коріння, асфальтобетон, натуральне каміння, автомобільні шини, пластмасу тощо, повідомила пресслужба компанії 1 червня.

Зазначається, що політика компанії відповідального поводження з відходами з будівництва відповідає Національному плану управління відходами до 2030 року.

"Нині в "Укренерго" триває Комплексна програма автоматизації підстанцій, яка передбачає реконструкцію й технічне переоснащення всіх підстанцій компанії. Під час робіт на цих об’єктах накопичуються великі обсяги бетону, більша частина якого є неліквідною. Це насамперед залізобетонні конструкції з тонкою арматурою (фундаменти, портали, стійки, плити перекриття, дорожні плити, відходи асфальтобетону тощо)", – розповіли в пресслужбі.

За даними "Укренерго", після реконструкції однієї підстанції може залишатися понад 4 тис. тонн бетону, а його утилізація може коштувати близько 1000-1500 грн за 1 кубічний метр.

Водночас вітчизняний подрібнювач IMPAKTOR 250 може переробляти до 100 тонн відходів за годину. Також у компанії додали, що завдяки своїм компактним габаритам подрібнювач можна переміщувати в будь-яку точку України.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в бізнес-спільноті закликали державу стимулювати використання відходів теплових електростанцій (ТЕС) і теплоелектроцентралей (ТЕЦ) в автодорожньому будівництві.

Читайте також
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 2,8 мільйона гривень

Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн
Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн

34 мільйони тонн промислових відходів утилізували або використали повторно

Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу
Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу

У 2019 році на полях знаходилося 43,5 мільйона тонн червоного шламу