Дороги з вугільних відходів: бізнес закликав державу до утилізації золошлаків Shutterstock

Дороги з вугільних відходів: бізнес закликав державу до утилізації золошлаків

Олекса Франко

Європейська бізнес-асоціація послідовно виступає за впровадження політики сталого економічного розвитку

У бізнес-спільноті закликали державу стимулювати використання відходів теплових електростанцій (ТЕС) і теплоелектроцентралей (ТЕЦ) в автодорожньому будівництві.

Про перспективи застосування золошлакових матеріалів – відходів ТЕС/ТЕЦ – у дорожньому будівництві йшлося під час круглого столу, присвяченого цьому питанню. Дискусія відбулася у середу, 26 травня, на платформі Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської бізнес-асоціації, інформує пресслужба EBA.

Учасники круглого столу дійшли висновку про те, що саме держава та її стимулювальна політика має стати основним мотиватором і рушієм у підвищенні використання промислових відходів, зокрема золошлакових матеріалів, у вітчизняній економіці.

Під час дискусії експерти Європейської бізнес-асоціації вперше представили дослідження "Використання золошлакових продуктів і гірничої породи в дорожньому будівництві. Європейський досвід і можливості для України".

Документ у доступній і структурованій формі допомагає зрозуміти сучасні реалії використання золошлаків в Україні та ЄС, а також містить рекомендації для підвищення рівня їх використання як замінників вичерпних природних матеріалів і переходу до циркулярної економіки.

В асоціації наголошують, що стимулювання використання золошлакових матеріалів і гірничої породи, окрім зменшення витрат на матеріали, дасть змогу поліпшити стан навколишнього середовища: по-перше, у результаті скорочення обсягів утворення нових відвалів для зберігання промислових відходів; по-друге, через можливе зменшення наявних відвалів для зберігання промислових відходів; по-третє, у результаті зменшення обсягів споживання, а в перспективі – видобутку та виробництва піску і щебеню.

Зазначимо, що Європейська бізнес-асоціація, компанії члени Комітету промислової екології та сталого розвитку послідовно виступають за впровадження політики сталого економічного розвитку та вважають своєю місією допомагати владі впроваджувати найкращі європейські принципи в екологічній сфері.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що експерти розповіли, як безпечно використовувати золошлаки в Україні.

Нагадаємо також, що в Маріуполі металургійні комбінати "Метінвест" безплатно передали громадам 8 тис. тонн металургійного шлаку для ремонту доріг.

Читайте також
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто
В Індії “набирає обертів” галузь переробки старих авто

Очікується, що виробництво брухту з відпрацьованих авто сягне 4,6 млн тонн у 2023 фінансовому році та 7,30 млн тонн до 29-30 років

Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки
Український бізнес уже впроваджує принципи циркулярної економіки

У компанії стверджують, що напрям має значні перспективи

В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо
В Україні зіпсоване молоко переробляють на біопаливо

На переробку потрапляє 90% протермінованої продукції та упаковки

Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ
Законодавство України не готове до втілення цілей "Європейського зеленого курсу" — експерти ЕПЛ

В Україні неприйняті основні законодавчі акти, що закладають основи поводження з відходами європейського зразка