"Укренерго" отримає $75 млн інвестицій в євробонди для погашення "зелених" боргів shutterstock

"Укренерго" отримає $75 млн інвестицій в євробонди для погашення "зелених" боргів

Олена Яценьо

Кошти покриють усю заборгованість за "зеленою" енергетикою

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) вкладе $75 млн у єврооблігації держкомпанії "Укренерго" для врегулювання проблеми заборгованості на ринку "зеленої" енергетики.

Про це йдеться в офіційному пресрелізі ЄБРР.

"Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує $75 млн в облігації на $825 млн, пов’язані зі стійким розвитком і випущені НЕК "Укренерго" у спробі вирішити платіжну кризу, яка охопила сектор відновлюваної енергетики країни", – сказано в повідомленні.

В ЄБРР наголосили, що це перші облігації, пов’язані зі сталим розвитком і випущені українською компанією, а участь ЄБРР як основного інвестора забезпечила комфорт іншим інституційним інвесторам, ще більше розширивши участь на ринку.

Згідно з повідомленням, надходження від розміщення облігацій мають покрити всю заборгованість із платежів перед виробниками відновлюваної енергії.

"Ці інвестиції допоможуть відновити довіру до українського сектору відновлюваних джерел енергії та підвищать довіру приватних інвесторів та фінансистів, проклавши шлях таким необхідним інвестиціям для підтримки переходу країни до зеленої економіки", – додали в ЄБРР.

Зазначається, що українська відновлювана енергетика має 8,5 ГВт потужностей, а інвестиції місцевих та іноземних компаній у сектор становлять 11 млрд євро.

Утім, керівний директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне сказав, що для досягнення цілей декарбонізації Україна потребує більше потужностей відновлюваних джерел енергії.

"Ця угода дасть країні змогу продовжити розвиток галузі відновлюваної генерації. ЄБРР пишається тим, що відіграє ключову роль у розв'язанні складної ситуації в секторі та допомозі Україні продемонструвати стійкість, стабільність і передбачуваність свого інвестиційного клімату", – заявив Патроне.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика розібралася в складному питанні випуску зелених облігацій в окремому матеріалі.

Читайте також
"Укренерго" сплатило відсотки за "зеленими" єврооблігаціями
"Укренерго" сплатило відсотки за "зеленими" єврооблігаціями

Це був найбільший випуск "зелених" єврооблігацій емітентами з України

Рада ЄС погодила свою позицію щодо європейських зелених облігацій
Рада ЄС погодила свою позицію щодо європейських зелених облігацій

ЄС здійснює подальші кроки для реалізації своєї стратегії щодо фінансування сталого розвитку та переходу до кліматично нейтральної, ресурсоефективної економіки

Кабмін схвалив Концепцію про ринок “зелених” облігацій: що зміниться
Кабмін схвалив Концепцію про ринок “зелених” облігацій: що зміниться

Потенціал ринку зелених облігацій складає $36 млрд, що є майже половиною потенціалу ринку зеленого фінансування в Україні до 2030 року

В Україні запустили в обіг "зелені" облігації НЕК "Укренерго"
В Україні запустили в обіг "зелені" облігації НЕК "Укренерго"

Ініціатором виведення стала інвестиційна група ICU