В Україні лікарні безкоштовно обладнають сонячними панелями: економія складе 70% Shutterstock

В Україні лікарні безкоштовно обладнають сонячними панелями: економія складе 70%

Катерина Бєлоусова

СЕС встановлюватимуть разом з установками для зберігання енергії

Українські лікарні обладнають гуманітарними сонячними панелями від італійської компанії Enel в рамках проєкту "Промінь надії".

Це дозволить закладам економити до 70% витрат на енергоресурсах та частково забезпечити роботу під час відключень електроенергії, повідомляє Міністерство охорони здоров'я у Facebook.

Зазначається, що над проєктом працюватиме МОЗ спільно з Міністерством енергетики.

В повідомленні підкреслили, що сонячні електростанції будуть доповнені установками для зберігання енергії, які дозволять забезпечити енергоживлення лікарень щонайменше на 4 години.

У пресслужбі розповіли, що пілотний проєкт зі встановлення сонячних панелей вже реалізовано в амбулаторії у селі Горенка на Київщині. СЕС з потужністю 12 кВт покриває до 60% потреб медзакладу в електроенергії.

У пресслужбі Міненерго зазначили, що на першому етапі ЄС безкоштовно надасть 5 700 сонячних панелей для потреб ключових громадських будівель, зокрема лікарень. Потужність кожної панелі 350 Вт, а загальна – близько 2 МВт. 

"Використання альтернативних джерел енергії є вкрай важливим у підготовці до наступного опалювального сезону, що є частиною Стратегії Міненерго з децентралізації генерації. Реалізація проєкту "Промінь надії" дозволить українським лікарням залишатися більш сталими в умовах енергетичного тероризму країни-агресора”, – сказав замміністра енергетики Фарід Сафаров.

Зазначається, що МОЗ визначить перелік закладів охорони здоров'я де будуть встановлені СЕС. Пріоритетність надаватиметься тим, що розташовані в регіонах, найбільш вразливих до відключень електроенергії, а також тим, що постраждали від бойових дій.

Нагадаємо, Україна безкоштовно отримає від ЄС 5700 сонячних панелей потужністю 350 Вт кожна для громадського сектору від провідної італійської компанії Enel.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Київщині в селі Горенка, що у Бучанському районі, на даху пошкодженої російськими військами амбулаторії встановили сонячну електростанцію та тепловий насос "ґрунт-вода" для опалення.

Читайте також
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання