Українка виробляє одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю EcoCorn

Українка виробляє одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю

Романа Слісар

Такий посуд дуже приємний на дотик, добре зберігає смак, запах та свіжість продуктів харчування

Українська компанія EcoCorn виробляє екологічний одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю.

Про переваги такого посуду та успіхи бренду розповіла його засновниця Валерія Кузменко.

Власниця підприємства зазначила, що ідея щодо виготовлення екологічного одноразового посуду з'явилася в неї ще на початку 2019 року, однак переважна більшість варіантів, які могли б замінити звичайний пластик, мали недоліки: картонний посуд насправді всередині покритий тонким шаром пластику, D2W не розкладається, а розпадається на мікрочастинки які ми потім вдихаємо, багаса (волокнисті відходи цукрового очерету – прим. ЕкоПолітики) не витримує перепаду температур та тривалого впливу вологи, а пальмовий посуд не підходить за фізичними властивостями.

"На одній із зарубіжних виставок я зустрілася з продукцією з кукурудзяного крохмалю – це була любов з першого дотику", – розповіла Кузьменко.

Як зазначається, першу партію посуду випустили близько двох років тому. Зараз бренд співпрацює з відомими українськими ресторанами, кафе, готелями, кейтерінговими компаніями. Кількість постійних замовників сягнула 200 і постійно зростає.

Поки що посуд EcoCorn виготовляють на виробничій лінії за кордоном, однак з 2022 року компанія планує розпочати виробництво в Україні.

Переваги посуду з кукурудзяного крохмалю

Молекула крохмалю за своєю структурою дуже схожа на молекулу поліпропілену, а за певних умов матеріал з крохмалю за властивостями перевершує звичний пластик.

Посуд з цієї сировини дуже приємний на дотик, добре зберігає смак, запах та свіжість продуктів харчування. В нього можна наливати гаряче та алкоголь – не відбувається жодних шкідливих хімічних реакцій.

Крім того, матеріал є гнучким і міцним одночасно, гіпоалергенним, зручним в застосуванні.

Ще однією важливою перевагою виробництва посуду з крохмалю є замкнутий цикл. Це особливо актуально в епоху боротьби з викидами СО2.

Виробництво

На виробництві у змішувач подається кукурудзяний крохмаль зі спеціальними речовинами органічного походження. З нього формується рідка пластична маса, яка згодом потрапляє в сушильну камеру. Після просушування сировина нагадує довге полотно, яке по конвеєру подається на верстати для формування.

Відбувається формування посуду на прес-машині при високій температурі – 140-150° С. Сформований посуд витягують з матриці, зачищають і обрізають нерівні краї. Готова продукція проходить стерилізацію. Згодом посуд з кукурудзяного крохмалю упаковують в картонні коробки.

Утилізація

Посуд з кукурудзяного крохмалю розкладається в ґрунті або компості за 18-24 місяці.

Горить як папір – без кіптяви і неприємного запаху.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Києві презентували пакети українського виробництва, виготовлені з кукурудзяного крохмалю.

Також стало відомо, що у Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів.

Читайте також
На німецькій залізниці замінять одноразовий посуд на порцелянові чашки
На німецькій залізниці замінять одноразовий посуд на порцелянові чашки

Deutsche Bahn планує досягти кліматичної нейтральності до 2040 року

У Львові волонтери зібрали багаторазові термочашки для біженців
У Львові волонтери зібрали багаторазові термочашки для біженців

Місцевих жителів закликали й надалі приносити термопосуд

Названа річ з пластику від якої легко може відмовитись кожен
Названа річ з пластику від якої легко може відмовитись кожен

Різноманітні ековаріанти соломинок можна легко знайти в українських інтернет-магазинах