Українка виробляє одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю EcoCorn

Українка виробляє одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю

Романа Слісар

Такий посуд дуже приємний на дотик, добре зберігає смак, запах та свіжість продуктів харчування

Українська компанія EcoCorn виробляє екологічний одноразовий посуд з кукурудзяного крохмалю.

Про переваги такого посуду та успіхи бренду розповіла його засновниця Валерія Кузменко.

Власниця підприємства зазначила, що ідея щодо виготовлення екологічного одноразового посуду з'явилася в неї ще на початку 2019 року, однак переважна більшість варіантів, які могли б замінити звичайний пластик, мали недоліки: картонний посуд насправді всередині покритий тонким шаром пластику, D2W не розкладається, а розпадається на мікрочастинки які ми потім вдихаємо, багаса (волокнисті відходи цукрового очерету – прим. ЕкоПолітики) не витримує перепаду температур та тривалого впливу вологи, а пальмовий посуд не підходить за фізичними властивостями.

"На одній із зарубіжних виставок я зустрілася з продукцією з кукурудзяного крохмалю – це була любов з першого дотику", – розповіла Кузьменко.

Як зазначається, першу партію посуду випустили близько двох років тому. Зараз бренд співпрацює з відомими українськими ресторанами, кафе, готелями, кейтерінговими компаніями. Кількість постійних замовників сягнула 200 і постійно зростає.

Поки що посуд EcoCorn виготовляють на виробничій лінії за кордоном, однак з 2022 року компанія планує розпочати виробництво в Україні.

Переваги посуду з кукурудзяного крохмалю

Молекула крохмалю за своєю структурою дуже схожа на молекулу поліпропілену, а за певних умов матеріал з крохмалю за властивостями перевершує звичний пластик.

Посуд з цієї сировини дуже приємний на дотик, добре зберігає смак, запах та свіжість продуктів харчування. В нього можна наливати гаряче та алкоголь – не відбувається жодних шкідливих хімічних реакцій.

Крім того, матеріал є гнучким і міцним одночасно, гіпоалергенним, зручним в застосуванні.

Ще однією важливою перевагою виробництва посуду з крохмалю є замкнутий цикл. Це особливо актуально в епоху боротьби з викидами СО2.

Виробництво

На виробництві у змішувач подається кукурудзяний крохмаль зі спеціальними речовинами органічного походження. З нього формується рідка пластична маса, яка згодом потрапляє в сушильну камеру. Після просушування сировина нагадує довге полотно, яке по конвеєру подається на верстати для формування.

Відбувається формування посуду на прес-машині при високій температурі – 140-150° С. Сформований посуд витягують з матриці, зачищають і обрізають нерівні краї. Готова продукція проходить стерилізацію. Згодом посуд з кукурудзяного крохмалю упаковують в картонні коробки.

Утилізація

Посуд з кукурудзяного крохмалю розкладається в ґрунті або компості за 18-24 місяці.

Горить як папір – без кіптяви і неприємного запаху.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у Києві презентували пакети українського виробництва, виготовлені з кукурудзяного крохмалю.

Також стало відомо, що у Сумах студенти винайшли їстівну плівку для зберігання продуктів.

Читайте також
Німецькі вчені винайшли упаковку з поп-корну для крихких предметів
Німецькі вчені винайшли упаковку з поп-корну для крихких предметів

Матеріал легкий, відштовхує вологу, а ще його можна використовувати як компост

Всесвітній день без поліетиленових пакетів: які є альтернативи пластику
Всесвітній день без поліетиленових пакетів: які є альтернативи пластику

Поліетиленові пакети були створені для порятунку планети, а тепер їх називають чи не головною проблемою навколишнього середовища

Німецькі вчені винайшли упаковку з поп-корну для крихких предметів
Німецькі вчені винайшли упаковку з поп-корну для крихких предметів

Матеріал легкий, відштовхує вологу, а ще його можна використовувати як компост

В Японії випустили їстівні чашки. Фотофакт
В Японії випустили їстівні чашки. Фотофакт

Покупцям пропонуватимуть чашки в трьох розмірах і смаках: нейтральний, крекер з креветок і шоколад