Екокомітет доопрацьовує 1600 правок до законопроєкту "Про управління відходами" shutterstock

Екокомітет доопрацьовує 1600 правок до законопроєкту "Про управління відходами"

Олекса Франко

Бондаренко хоче, щоб проєкт закону № 2207-1-д "Про управління відходами" проголосували до кінця V сесії Ради

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування вже протягом півтора року працює над законопроєктом № 2207-1-д "Про управління відходами", який має запровадити європейську модель поводженні з відходами в Україні. Нині пропрацьовується понад півтори тисячі правок.

Про це голова екокомітету ВРУ Олег Бондаренко розповів на конференції, присвяченій "Європейським практикам управління відходами: план дій для України".

Як зазначив він на своїй сторінці у Facebook, дискусія проходила в межах проєкту "Діалоги про довкілля", який організувала громадська організація "Офіс довкілля/Office for the environment" за участі представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства інфраструктури, представників бізнес-асоціацій, підприємців, громадськості та інших зацікавлених осіб.

Бондаренко нагадав, що до законопроєкту № 2207-1-д до другого читання було подано 1600 правок від народних депутатів. Їх, за його словами, фахово пропрацював підкомітет із питань управління відходами на чолі з Олександром Маріковським. Тепер їх доопрацьовує секретаріат Комітету, який і підготує текст законопроєкту до другого читання. Тоді документ розглянуть на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування, після чого ухвалять рішення на готовність документа до винесення до зали Верховної Ради.

"Це не ті правки, які могли б заблокувати законопроєкт, навпаки, вони є досить конструктивними й відбивають бачення багатьох стейкхолдерів щодо тих чи інших розділів законопроєкту", — уточнив голова екокомітету.

Також Бондаренко висловив сподівання, що проєкт закону № 2207-1-д "Про управління відходами" проголосують до кінця V сесії Верховної Ради. Як зазначив нардеп, законопроєкт є дуже складним і для розуміння, і для імплементації його в інше українське законодавство, і для ухвалення його у Верховній Раді.

"Важливим моментом щодо ухвалення цього законопроєкту є й те, що він стосується не тільки питання поводження з відходами, а й інших сфер, зокрема промисловості, видобувної промисловості, питання поводження з небезпечними відходами. Це рамковий законопроєкт, який є важливим для всіх галузей і на який усі чекають", — додав політик.

Окрім того, він навів статистику щодо проблеми зі збільшенням відходів. "Обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні на рік приблизно становлять 49 млн куб. метрів, або близько 11 млн тонн (без урахування тимчасово окупованих територій, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя). Інакше кажучи, це приблизно 250-300 кілограмів на рік на людину, й ця цифра має тенденцію до зростання", — закцентував Бондаренко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що стало відомо дату ухвалення проєкту закону про управління відходами. Зокрема, очільник Міндовкілля Роман Абрамовський припустив, що законопроєкт ухвалять у червні.

Читайте також
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"
Нардепи Юрченко і Маріковський та їхні "відходи"

"Зелена" влада не здатна впоратися з рамковим законом про відходи та розв'язати проблему нелегальних звалищ

"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт
"Слуги народу" зірвали сміттєву реформу – експерт

Ймовірно, що розгляд законопроєкту щодо управління відходами перенесуть на осінню сесію парламенту