Українці зможуть миттєво оформити громадські обговорення ОВД

Українці зможуть миттєво оформити громадські обговорення ОВД

Катерина Бєлоусова

Всі документи зберігатимуться в електронному кабінеті замовника

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів запустило цифровий модуль, який дає можливість укласти договір про проведення громадського обговорення в процедурі оцінки впливу на довкілля (ОВД) онлайн на платформі “ЕкоСистема”.

Це дозволить скоротити процедуру з близько 60 днів до кількох хвилин, повідомляє пресслужба Міндовкілля.

Зазначається, що таке спрощення стало можливим завдяки зміні Порядку передачі документації для надання висновку з ОВД та фінансування оцінки впливу на довкілля, що вніс Кабінет міністрів.

В повідомленні розповіли, що договір може укласти як безпосередньо замовник планованої діяльності, так і його представник. Для цього потрібно авторизуватися в “ЕкоСистемі” за посиланням та виконати 6 кроків:

  • для договору для відокремленого підрозділу/філії необхідно натиснути "Так" та зазначити код ЄДРПОУ основної організації та обрати необхідну філію. А для договору основної організації обирати "Ні";
  • внести  інформацію про підписанта договору;

Зазнається, що якщо договір підписує уповноважена особа замовника (у разі, якщо оплату за громадське обговорення здійснює не замовник планованої діяльності), необхідно вибрати "Як уповноважена особа замовника". Нижче вибрати ким є замовник планованої діяльності та вписати його код ЄДРПОУ.

  • перевірити інформацію про замовника та уповноважену особу;
  • вказати реєстраційний номер справи з Єдиного реєстру ОВД та реквізити юридичної або фізичної особи, що буде сплачувати за громадське обговорення;
  • обрати уповноважений орган, що забезпечує проведення громадського обговорення. У разі, якщо це Міндовкілля, додатково необхідно обрати тип громадських обговорень;
  • перевірити правильність введених даних та підписати договір.

В повідомленні підкреслили, що після підписання договору автоматично формується рахунок для оплати за громадське обговорення. Рахунок та договір відправлять на адресу електронної пошти уповноваженого органу. 

Окрім того, всі документи зберігатимуться в кабінеті замовника або його уповноваженої особи.

Нагадаємо, в Україні екологічна інформація, зокрема щодо якості повітря, дозвільних документів, вирубки лісів, реєстру з оцінки впливу на довкілля тощо, знову буде відкритою для громадськості.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховна Рада прийняла за основу у першому читанні урядовий законопроєкт №8410 "Про внесення змін до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля". Проте у документі не враховані зауваження та пропозиції громадськості, а також не опрацьована низка негативних норм.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості