Українці прибрали від сміття Чорногірський хребет у Карпатах. Фото facebook.com/alinafortunaATO/

Українці прибрали від сміття Чорногірський хребет у Карпатах. Фото

Олена Яценьо

На озері Несамовите екоактивісти вигребли дві великі сміттєві купи, однак щодня знаходили свіже сміття

Активісти прибрали від сміття Чорногірський хребет – найвищий і найпопулярніший у Карпатах.

Двотижневу толоку влаштували учасники екотабору в Гаджині. Результатами прибирання на своїй сторінці у фейсбуці поділилася волонтерка й гідеса екотабору Аліна Косовська.

Вона зізналася, що для неї це була експериментальна толока, бо попередній досвід мала лише в одноденних прибираннях одного маршруту та в толоках на архітектурних пам'ятках.

"Тепер початок покладено, і на фінішному брифінгу навколо вогню в базовому таборі ми одноголосно вирішили що ідею вдалось реалізувати, і варто зробити маленьку роботу над помилками і продовжувати", – розповіла волонтерка.

За її словами, активісти робили виходи по сміття щодня, за винятком тих днів, коли погода не давала змоги висунутися з наметів. До того ж частина витривалих волонтерів ходила по сміття щодня попри бинти, пластирі й опіки від сонця. Решта займалася сортування сміття в таборі.

"Тим, хто каже, що ми відпочивали й розважалися, варто пройти все те, що пройшли наші волонтери, деякі з яких були в горах уперше або не мали достатньої фізичної підготовки. Це було весело і страшно, холодно і спекотно, красиво і важко, загалом – неймовірно", – поділилася враженнями Аліна.

Загалом волонтери прибрали:

  • стоянки в Гаджині й темні куточки лісу;
  • стоянки на хребті в напрямку Говерли і Піп Івана;
  • маршрут Шпиці-Маришевська до полонини Гаджина;
  • маршрут на Кізі-Увлоги з нижнього Гаджина;
  • спуск із Говерли до бази Заросляк і стоянки коло неї.

Також на озері Несамовите екоактивісти вигребли дві великі сміттєві купи, однак щодня знаходили свіже сміття. Біля озера лишилися спалені консерви та бите скло. Схожа ситуація спостерігається й на озері Бребенскул.

На верхівці Говерли активісти не прибирали через натовпи туристів і реставрацію стели, а на горі Піп Іван триває ремонт обсерваторії.

"Це лише початок. Будемо продовжувати таку роботу і надалі, враховуючи здобутий тут досвід. На організацію табору загалом було витрачено близько 20 000 грн – це з квитками гостям, транспортними витратами, спорядженням, харчуванням, розхідниками для прибирання, аптечкою, засобами зв'язку і т.д. Наступного разу точно буде дешевше, бо таборове спорядження тепер маємо власне", – відзвітувала організаторка табору.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на Закарпатті пів сотні людей прибрали від сміття берег Вільшанського водосховища, яке відоме також як "Закарпатське море".

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років