Україна звернулася до комітету Орхуської конвенції щодо розʼяснень по ОВД shutterstock

Україна звернулася до комітету Орхуської конвенції щодо розʼяснень по ОВД

Катерина Бєлоусова

Міндовкілля також просить надати рекомендації щодо способів та засобів дотримання публічних прав, передбачених Конвенцією, під час воєнних дій

Міндовкілля України звернулася із запитом щодо розʼяснень з процедури ОВД під час війни до секретаріату Орхуської конвенції.

В секретаріаті зазначили, що готові надати запитані рекомендації, повідомляє Європейська економічна комісія ООН.

З 24 лютого 2022 року через військову агресію рф в Україні було введено воєнний стан. На цей період уряд призупинив роботу інформаційно-комунікаційного комплексу системи, системи електронного зв'язку, державні електронні реєстри, зокрема єдиний реєстр ОВД.

На час воєнного стану Міндовкілля пропонувало низку варіантів реалізації громадських прав на доступ до інформації та права на участь у процесі прийняття рішень, зокрема, у процедурі ОВД:

  • пасивне надання екологічної інформації на запит особи. Раніше інформація в реєстрі була необмеженою і кожен міг використовувати її без додаткових умов;
  • продовження термінів громадського обговорення справ щодо ОВД з урахуванням періоду, коли діяльність реєстру було припинено;
  • збереження публікації повідомлення про заплановану діяльність у засобах масової інформації та органах місцевого самоврядування.

Міндовкілля потребує консультацій щодо того, чи відповідають такі пропозиції дотриманню вимог Конвенції:

  • чи не будуть запропоновані форми доступу до інформації та участі громадськості у процесі прийняття рішень у процесі ОВД вважатися дискримінаційними;
  • чи будуть запропоновані способи забезпечення доступу до інформації та участі громадськості в ОВД достатніми та адекватними.

“Також просимо вас поділитися своїм досвідом та дати рекомендації щодо способів та засобів дотримання публічних прав, передбачених Конвенцією, під час воєнних дій”, – йдеться у зверненні.

Комітет закликав Україну звертатися до українських екологічних НУО та іншим представникам громадськості, щоб запропонувати їм надсилати будь-які коментарі до четверга, 28 липня 2022 р.

Проєкт рекомендації буде розміщено на сайт Комітету.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти дійшли висновку, що процедура ОВД в Україні не досягає задекларованих в законі цілей — зменшення впливу на довкілля, а кошти на її проведення витрачаються неефективно.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості