Україна припинить вивозити ядерні відходи до Росії: уряд затвердив держпрограму Shutterstock

Україна припинить вивозити ядерні відходи до Росії: уряд затвердив держпрограму

Олена Яценьо

В експлуатацію введуть власне сховище

Кабінет міністрів України затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) на період до 2025 року.

Відповідну постанову ухвалили на засіданні уряду 11 серпня. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив на своєму Telegram-каналі.

Держпрограма поводження з ВЯП передбачає, що ядерні відходи з трьох українських атомних електростанцій більше не будуть вивозити до Росії, натомість їх зберігатимуть у могильнику в Чорнобильській зоні.

"Програма розроблена на основі профільної директиви Європейського союзу, а її основна мета – це безпека у сфері атомної енергетики, а також енергонезалежність України. Ключовим пунктом програми є будівництво та експлуатація в зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з Рівненської, Южно-Української та Хмельницької АЕС", - зазначив прем'єр.

За словами Шмигаля, вивіз ядерних відходів до Росії обходився "Енергоатому" у близько $200 млн на рік.

"Тепер ці кошти можна буде спрямувати на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, що Україна більше не залежатиме від країни-агресора в питаннях атомної безпеки. Це важливий крок у 30-ту річницю нашої незалежності", — додав він.

Орієнтовний обсяг фінансування програми становить 8,903 млрд грн, з них 7,519 млрд грн – кошти ДП "НАЕК "Енергоатом", ще 1,384 млрд грн – кредитні кошти.

Планується, що за час впровадження програми буде розроблено концепцію поводження з відпрацьованим ядерним паливом до 2035 року.

Нагадаємо, що спорудження ЦСВЯП розпочалося в листопаді 2017 року.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 26 квітня 2021 року в Чорнобильській зоні офіційно ввели в експлуатацію нове сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу СВЯП-2. Вручення ліцензії на експлуатацію ядерної установки "Сховище відпрацьованого ядерного палива" (СВЯП-2) відбулося за участі президента Володимира Зеленського.