Україна увійшла до топ-5 країн з найчистішим виробництвом сталі. Інфографіка shutterstock

Україна увійшла до топ-5 країн з найчистішим виробництвом сталі. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

Українські виробники є конкурентоспроможними на світовому ринку за показниками викидів вуглецю

Україна увійшла до п’ятірки найкращих країн світу за вуглецевоємністю доменного виробництва, адже викиди виробників складають 0,46 тонни вуглецю на тонну продукції (т/т).

Про це йдеться в аналізі експертів GMK Center звіту Joint Research Centre (служби з науки та знань Єврокомісії) "Greenhouse gas intensities of the EU steel industry and its trading partners", повідомляє GMK Center.

"Такі результати отримані завдяки активним інвестиціям металургів України в доменному переділі. Так, за 2015-2021 рр. в Україні було реалізовано 13 проєктів щодо модернізації доменного обладнання на суму $450 млн", – зазначає головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко.

Він додав, що всі ці проєкти також мали покращити екологічні показники.

gmk.center

Прямі питомі викиди СО2 на етапі доменного виробництва, т/т продукту, Scope 1

Загалом, середній показник прямих викидів СО2 на виробництво сталі інтегрованим шляхом (кокс-окатки, агломерат-чавун-сталь) складає 1,95 т. Серед країн найменші середні викиди має Китай – 1,76 т/т. Його лідерство пояснюють тим, що металургійні потужності країни є найновішими у світі. 

gmk.center

Прямі питомі викиди СО2 на виробництво готової стальної продукції інтегрованих підприємств (доменна піч-кисневий конвертер), т/т, Scope 1 & Upstream

Ряд країн мають дуже тісні показники питомих викидів – від 2,0 до 2,2 т/т, зокрема США, Південна Корея, Тайвань, Японія, Велика Британія, Сербія, Туреччина, Бразилія.

До цієї ж групи можна віднести і Україну з середніми питомими викидами 2,3 т/т, оскільки інші країни мають значно вищі показники. Виробники сталі України не поступаються іншим експортерам сталі в ЄС за показниками викидів, мають переваги на етапах виробництва чавуну та сталі, але є резерв покращення на етапах виробництва сировини – коксу та агломерату.

Тобто, українські виробники є конкурентоспроможними на світовому ринку за показниками викидів СО2. Більше того мають переваги в окремих стадіях виробництва.

Нагадаємо, експерти проаналізували загальні викиди парникових газів найбільших компаній галузі у світі за їх доходом у 2021 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти назвали 10 напрямків кліматичних технологій критично важливих для вирішення проблеми нульового споживання енергії, які спеціально призначені для прискорення декарбонізації.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну