Названо топ найбільших компаній-забруднювачів важкої промисловості. Інфографіка shutterstock

Названо топ найбільших компаній-забруднювачів важкої промисловості. Інфографіка

Катерина Бєлоусова

На металургійну та гірничодобувну промисловість припадає до 7% світових викидів парникових газів

Rio Tinto, Vale і BHP є великими металургійними та гірничодобувними компаніями зі значною кількістю викидів парникових газів, загальний обсяг яких складає понад 1 508 мільйона тонн CO2-еквівалента.

Експерти проаналізували загальні викиди парникових газів найбільших компаній галузі у світі за їх доходом у 2021 році, повідомляє GlobalData.

Для основних галузей промисловості стає все більш важливо реєструвати викиди, адже Міжнародна рада з гірничої промисловості та металів (ICMM) зобовʼязалася досягти нульових викидів Scope 1 і 2 до 2050 року.

globaldata.com

Загальні викиди парникових газів основними металургійними та гірничодобувними компаніями в усьому світі за доходами (2021 р., Мт CO2-екв.)

Rio Tinto має одні з найбільших викидів парникових газів та дохід у розмірі $63 495 мільйонів у 2021 році. Загальні викиди парникових газів Rio Tinto становили 584,6 мільйона тонн CO2-еквівалента (Мт CO2-екв.), тоді як обсяг викидів Scope 3 становив 553,5 млн тонн CO2-екв. Це становить 94,7% від загальних викидів Rio Tinto у 2021 році. Компанія має ціль скоротити викиди Scope 1 і 2 на 50% до 2030 року.

Vale є одним із найбільших джерел викидів парникових газів з доходом у $52 694 мільйони у 2021 фінансовому році. Її загальні викиди парникових газів компанії становили 505,2 Мт CO2-екв, причому переважали викиди Scope 3 (98% загальних викидів парникових газів). Компанія поставила за мету скоротити викиди Scope 1 і 2 на 33% до 2030 року та зменшити викиди Scope 3 на 15% до 2035 року.

Компанія BHP, що займається природними ресурсами, мала дохід у 2021 фінансовому році $56 921 млн. Її загальні викиди парникових газів склали 418,7 Мт CO2-екв, причому більшість загальних викидів припадає на викиди Scope 3. Метою компанії є скорочення експлуатаційних викидів щонайменше на 30% до 2030 року порівняно з рівнем 2020 року. Компанія поставила довгострокову мету досягти нульових чистих експлуатаційних викидів до 2050 року.

Викиди парникових газів (ПГ) є однією з головних причин зростання глобального потепління, а на металургійну та гірничодобувну промисловість припадає від 4% до 7% світових викидів парникових газів. Значна кількість парникових газів, що викидаються внаслідок використання палива, електроенергії тощо, включає CO2, метан і оксиди азоту. 

Класифікація викидів парникових газів:

  • Scope 1 – це прямі викиди ПГ від активів, якими керує компанія, таких як використання палива, промислові процеси та інші другорядні джерела;
  • Scope 2 – непрямі викиди ПГ, що враховують викиди від купленої або придбаної електроенергії;
  • Scope 3 – інші непрямі викиди компаній, що, окрім прямої діяльності, відбуваються в ланцюжку створення вартості компанії, зокрема ділові поїздки, використання продукції та орендовані активи.

Нагадаємо, з огляду на те, що на виробництво сталі випадає щонайменше 7% глобальних викидів вуглецю, нині посилюється тиск на галузь щодо декарбонізації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС розробили прозору методику для дезагрегування викидів та оцінки інтенсивності викидів конкретних виробничих маршрутів та етапів процесу.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року