Договір України та Чехії допоможе залучити інвестицій у екопроекти mepr.gov.ua

Договір України та Чехії допоможе залучити інвестицій у екопроекти

Катерина Бєлоусова

Це допоможе Україні застосовувати нові практики, технології та ініціативи

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець та міністерка довкілля Чехії Ганна Губачкова уклали Меморандум про співпрацю в екопроектах та обмін екологічною інформацією, що допоможе залучати приватні інвестиції.

Його підписали на неформальній зустрічі міністрів навколишнього середовища країн ЄС у Празі, повідомляє Міндовкілля.

Меморандум готували протягом 7 років.

"Будемо співпрацювати не лише на міжвідомчому рівні, а й залучати приватні інвестиції. Це допоможе Україні застосовувати нові практики, технології та ініціативи", – зазначив Стрілець.

Йдеться про співпрацю у сферах:

  • пом'якшення та адаптації до зміни клімату; 
  • захисту біорізноманіття;
  • розробки екологічно чистих технологій;
  • управління водними ресурсами;
  • поводження з відходами;
  • охорони повітря;
  • запобігання промисловому забрудненню тощо.

Стрілець та Губачкова також обговорили можливості сприяння Україні у процесі документування шкоди довкіллю.

Окрім того, Стрілець зустрівся із міністеркою навколишнього середовища, охорони природи, ядерної безпеки та захисту прав споживачів Німеччини Штеффі Лемке. 

"До початку війни в Україні впроваджувалась низка проєктів за фінансової підтримки Уряду Німеччини і ми зацікавлені у продовженні їх реалізації попри бойові дії. Адже розуміємо – відновлення економіки нашої країни буде зеленим, а українському бізнесу потрібна підтримка для відбудови своїх потужностей та модернізації. І нам вже зараз варто готувати відповідне підґрунтя", – зазначив міністр.

В матеріалі зазначили, що для України важлива співпраця у рамах:

  • проєкту "Міжнародна кліматична ініціатива", який підтримує впровадження в Україні Паризької угоди, Національно визначеного внеску, а також сприяє залученню інвестицій у сталий розвиток біоенергетики, сільського господарства та землекористування, сприяє підготовці та реалізації пілотних проєктів з адаптації до зміни клімату в регіоні Чорного моря. 
  • проєкту "Підтримка встановлення схеми торгівлі викидами парникових газів в Україні", адже це необхідний інструмент реалізації державної політики в сфері зміни клімату.
  • проєкту GIZ "Найкращі доступні технології та методи управління”, одним з компонентів якого є  безпосередня допомога Німеччини бізнесу в модернізації, зокрема створення фінансових механізмів надання кредитів та грантової підтримки підприємствам для його впровадження. 

“Ми б хотіли розширити цей компонент, зважаючи на те що наш бізнес дуже постраждав від війни”, – зазначили в Міндовкілля.

  • проєкту KfW "Підтримка природно-заповідних територій в Україні", який допомагає  8 національним паркам України. 

В Україні планують створити 10 національних парків європейського зразка, що відкриє вікно можливості, зокрема для приватних німецьких інвесторів.

“Окремо говорили про реформу системи державного екологічного контролю в Україні. Для нашої країни цінний досвід Німеччини, щоб сформувати власне бачення та концепцію реформи”, – зазначили в повідомленні.

Нагадаємо, уряди України та Швейцарії зробили перший крок до впровадження ринкових механізмів кліматичної угоди, а саме підписали угоду про спільні кліматичні проєкти для "зеленого" відновлення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Ерін МакКі, заступниці Керівника Бюро з питань Європи та Євразії USAID, заявила, що Агентство максимально сприятиме "зеленому" відновленню України та реалізації важливих довкіллєвих реформ.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів