Україна стане експортером водню до Німеччини: відомо коли shutterstock

Україна стане експортером водню до Німеччини: відомо коли

Олена Яценьо

Транспортування здійснюватимуть у суміші з природним газом по газотранспортній системі

Україна має вдосталь ресурсів і можливостей, щоб уже до 2024 року запустити перші водневі проєкти й почати експортувати водень до Німеччини.

Про це президент Української водневої ради Олександр Рєпкін, ділячись деталями зустрічі з міністеркою закордонних справ ФРН Анналеною Бербок, заявив у коментарі Green Deal.

"Анналена Бербок відповідає за весь кліматичний діалог Німеччини на зовнішній арені, тож тема водню для неї дуже важлива. На зустрічі ми розповіли їй, що на цьому етапі Україна має вдосталь ресурсів і можливостей, щоб уже до 2024 року запустити перші проєкти й почати експортувати водень до Німеччини", — розповів він.

Рєпкін також уточнив, що транспортування водню здійснюватимуть у суміші з природним газом по газотранспортній системі, яка нині функціонує.

За його словами, уже нині Україні готова транспортувати газову суміш із вмістом водню 10%.

"До 2024 року за умови модернізації газотранспортної системи відсоток може бути вищим. Головне – вибрати точку входу, місце, де можна під'єднатися до ГТС", — сказав Рєпкін.

Раніше про плани розпочати експорт "зеленого" водню до Німеччини з 2024 року також говорив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, однак із застереженням: “Згідно з оптимістичним сценарієм”.

На зустрічі з головою МЗС Німеччини 17 січня Кулеба вкотре розповів про плани України стати ключовим експортером "зеленого" водню на ринку ЄС.

"Ми зміцнюємо енергетичне партнерство з Німеччиною та розробляємо низку великих проєктів у сфері виробництва та транспортування "зеленого" водню", — процитувала його слова пресслужба українського відомства.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що 17 січня українська делегація на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою прийняла федеральну міністерку закордонних справ Німеччини Анналену Бербок.

Нагадаємо, що місяцем раніше в Україні презентували проєкт Водневої стратегії країни.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон