Україна приєдналася до міжнародного проєкту зі збереження річки Дунай "LIFE WILDisland" Shutterstock

Україна приєдналася до міжнародного проєкту зі збереження річки Дунай "LIFE WILDisland"

Катерина Бєлоусова

Дунай об’єднує більше країн, ніж будь-яка інша європейська річка

Україна приєдналася до реалізації міжнародного проєкту "LIFE WILDisland", для відновлення природних островів, заплав та покращення гідрологічного режиму річки Дунай.

Офіційний запуск проєкту відбувся 10 травня у австрійському національному парку Донау-Ауен у Відні на Конференції дунайських заповідників "Danube-wide LIFE WILD island conference", повідомляє Міндовкілля.

До проєкту долучилася низка придунайських країн, серед яких Болгарія, Хорватія, Німеччина, Угорщина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина та Австрія. Участь у церемонії взяв посол України в Республіці Австрія Василь Химинець.

"Дунай об’єднує більше країн, ніж будь-яка інша європейська річка, і має багате біорізноманіття. Тому наше спільне прагнення з країнами Дунайського басейну зберегти унікальну річкову екосистему та місця проживання цінної флори та фауни. Міністерство у рамках Міжнародної комісії з захисту річки Дунай (ICPDR) спільно з 13 країнами вже розробляє заходи для захисту річки Дунай. Серед них, національні план управління річковим басейном Дунаю та план управління ризиками затоплення. А ще, ми створюємо сучасну моніторингову базу", – прокоментував очільник Міндовкілля Руслан Стрілець.

"LIFE WILD island" є найбільшим проєктом Nature 2000, що фінансується в рамках програми Європейського Союзу LIFE в обсязі 14,2 млн. Він триватиме протягом 6 років та обʼєднує такі сектори, як охорона природи, транспорт, енергетика та лісове господарство. Його метою є відновлення природних "диких" островів на Дунаї, заплав та покращення гідрологічного режиму річки.

Під час зустрічі учасники обговорили першочергові кроки реалізації ініціативи зі збереження острівних заповідників дунайського басейну, що складаються з 147 островів площею 14 тис. га. 

“Загалом, у рамках проєкту у всіх країнах басейну Дунаю буде відновлено 34 острови. Це матиме позитивний вплив на місця проживання цінних видів тварин та рослин”, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, Україну приєднають до європейських програм LIFE та Copernicus.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці України та Румунії спільно відібрали проби з річки Тиса.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років