Україна поставила амбітну мету щодо скорочення викидів агросектору Shutterstock

Україна поставила амбітну мету щодо скорочення викидів агросектору

Реалізація НВВ2 допоможе також до 2030 року скоротити викиди від ріллі та пасовищ на 20%

Реалізація заходів Другого національно визначеного внеску (НВВ2) України в Паризьку угоду дасть змогу до 2030 року скоротити парникові викиди агросектору на 14% від нинішнього показника.

Про це повідомила заступниця голови Міністерства охорони природи та природних ресурсів Ірина Ставчук на міжнародному форумі AgroGreenDeal-2021, передає "Інтерфакс-Україна".

"За обсягами викидів парникових газів сільське господарство можна прирівняти до енергетики: сукупні викиди від обробки землі, використання добрив, поводження з гноєм і тваринництва становлять майже 90 млн тонн CO2", — зазначила вона.

За підрахунками Мінекології та Мінекономіки, реалізація НВВ2 допоможе також до 2030 року скоротити викиди від ріллі та пасовищ на 20%.

Ставчук додала, що Мінприроди завершує розроблення рамкової стратегії з адаптації до зміни клімату та спільно з Мінекономіки працює над імплементацією нітратної директиви ЄС.

За її словами, була ініційована реформа системи управління зрошувальними системами, а функції формування та реалізації політики в цій сфері вже передано відновленому Мінагрополітики.

Заступниця міністра наголосила, що середньорічна температура в Україні, як і у світу загалом, підвищилася на 1,1%, а протягом наступних 20 років у країні очікується її зростання ще на 0,8-1,1%.

Ставчук додала, що хоча кількість опадів у всіх сценаріях для України зміниться несуттєво, однак посилиться їх перерозподіл протягом року в межах ± 20% — зі збільшенням у холодний період і зменшенням у теплий, особливо в липні та серпні, що також є критичним фактором для сільського господарства.

"Тому сьогодні в національній урядовій політиці питання скорочення викидів від сільського господарства варто приділяти значну увагу в контексті "Європейської зеленої угоди" і курсу на досягнення кліматичної нейтральності в довгостроковій перспективі", — наголосила Ставчук.

Як повідомляла ЕкоПолітика, аналітичне агентство Bloomberg проаналізувало кількість викидів СО2 в різних країнах світу і склало список найбільших забруднювачів атмосфери. Україна не потрапила в рейтинг, оскільки не може зрівнятися з найбільшими країнами-забруднювачами.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС
На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Виробництво масштабують протягом 2024 року

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії