Україна посилить співпрацю із США в питаннях захисту довкілля Facebbok / Роман Абрамовський

Україна посилить співпрацю із США в питаннях захисту довкілля

Роман Абрамовський обговорив кліматичний порядок денний із тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що Україна має можливості значно посилити співпрацю зі США в питаннях захисту довкілля.

Про це йдеться в дописі міністра на його сторінці в соціальній мережі "Фейсбук" від 19 лютого.

За словами очільника Міндовкілля, те, що одним із перших рішень нещодавно обраного президента США Джо Байдена було повернення країни до Паризької кліматичної угоди, є свідченням, що наші держави в питаннях кліматичної політики мають спільне бачення.

Абрамовський також зазначив, що амбітні плани США щодо боротьби з кліматичними змінами надихають.

"Приємно вражений тим, які прогресивні плани формують Сполучені Штати щодо кліматичної політики та природоохоронної сфери загалом. Заяви Джона Керрі, про те що країна планує в 5 разів прискорити темпи заліснення та у 6 разів збільшити використання відновлювальних джерел, – приголомшують", – написав він у соцмережі.

Як розповів міністр, він також мав змогу обговорити кліматичний порядок денний із тимчасово повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

Зокрема, для України, пише голова Міндовкілля, надзвичайно важливим є формування другого, більш амбітного, але водночас реалістичного Національно-визначеного внеску до Паризької угоди.

"Ми провели додаткову роботу в усіх секторах економіки і визначили можливе зменшення емісії парникових газів, яке зможемо досягнути до 2030 року. Окрім того, – продовжив Абрамовський, – на законодавчому рівні вже впроваджено засади моніторингу звітності та верифікації викидів парникових газів, які є першим кроком на шляху до запуску повноцінної системи торгівлі викидами. Оскільки Європа планує запровадити механізм вуглецевого коригування на кордоні, наші механізми мають запобігти вуглецевому витоку з ЄС. Це один із компонентів для міцної переговорної позиції України".

Також міністр подякував США за підтримку України в просуванні реформ у сфері захисту довкілля та енергоефективності на національному і місцевому рівнях.

"Безперечно, розраховуємо на обмін досвідом і фінансову підтримку нашого стратегічного партнера щодо такого:

  • Розбудова ефективної системи екологічних фінансів.
  • Розвиток мережі національних природних парків та їх освітньо - туристичної інфраструктури.
  • Реформа управління лісовим фондом та запобігання ландшафтним пожежам.
  • Розвиток водного менеджменту.
  • Також розраховуємо на залучення США, як одного із найбільших вкладників "ЧФУ", до нового "Рахунку міжнародного співробітництва для Чорнобиля", – зазначалося в дописі.

За підсумками зустрічі Абрамовський та Квін домовилися про продовження співпраці України та США у сфері надання технічної допомоги Міндовкіллю з розвитку водного менеджменту та налагодження співпраці зі Службою національних парків США.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, США офіційно відновили участь у Паризькій кліматичній угоді через місяць після того, як президент Джо Байден у свій перший день перебування на посаді підписав відповідний указ. Із глобального пакту про скорочення викидів вуглецю США вийшли за президентства Трампа.

Читайте також
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM

Місцеві виробники сталі та цементу потребують захисту у процесі декарбонізації

США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент
США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент

В країні запустили низку ініціатив для “зеленого” переходу

В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей
В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей

Зміна клімату збільшила частоту та серйозність стихійних лих, від яких найбільше страждають громади з низьким рівнем доходу

В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери
В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери

Застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату,зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожежі