Україна отримуватиме СПГ та зелений водень з Канади з 2027 року shutterstock

Україна отримуватиме СПГ та зелений водень з Канади з 2027 року

Катерина Бєлоусова

Symbio допоможе диверсифікувати енергопостачання в Європі та сприятиме енергетичному переходу

НАК "Нафтогаз України" підписав меморандум з канадською компанією Symbio Infrastructure про постачання зрідженого природного газу (СПГ) та "зеленого" рідкого водню (LH2) з 2027 року.

СПГ та LH2 будуть доставлені на імпортний термінал у взаємно узгодженій європейській транзитній країні, йдеться в пресрелізі Symbio.

Генеральний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко сказав, що ця угода є важливою віхою на шляху переходу України до різноманітних поставок енергії з усього світу, який розпочався наприкінці 2014 року, при припиненні прямого імпорту російського природного газу. 

"Ми вважаємо, що можливості для забезпечення надійного, відповідально виробленого довгострокового постачання енергії від союзників, як-от Канада – та від потужностей Symbio – до 2027 року мають вирішальне значення для нашої енергетичної безпеки, перехідного періоду та майбутньої економіки процвітання", – зазначив він.

“Енергія від інноваційної інфраструктури Symbio з нульовою ланкою гідроенергії забезпечить конкурентоспроможну енергію Україні та значно зменшить глобальні викиди парникових газів, витісняючи джерела енергії з більш високими викидами, які використовуються в Європі, наприклад як вугілля, мазут та джерела природного газу та СПГ з високою інтенсивністю вуглецю", – сказав Джим Ілліч, засновник і голова Symbio Infrastructure.

Symbio постачатиме СПГ з найнижчим в світі вмістом вуглецю, завдяки жорстким нормативним стандартам Канади щодо видобутку природного газу та інноваційному використанню відновлюваної гідроелектроенергії для живлення своїх потужностей.

В пресрелізі зазначили, що Меморандум сприяє заявленим амбіціям канадського уряду, який публічно підтвердив свою сильну зацікавленість у допомозі Європі подолати енергетичну кризу та потребу в диверсифікації поставок СПГ шляхом швидкого отримання відповідних дозволів на експорт природного газу зі Східної Канади до Європи за допомогою ультранизьких викидів СПГ експортних потужностей з можливістю експортувати водень у майбутньому.

Symbio, через свою дочірню компанію GNL Québec, розробляє Énergie Saguenay, перший у світі великомасштабний об’єкт для експорту зрідженого природного газу з нейтральним вмістом вуглецю у Квебеку, Канада. 

Об'єкт для встановлення еталонних показників галузі буде скрапляти та експортувати 10,5 мільйонів тонн або 15 мільярдів кубометрів на рік чистого СПГ до Європи, що дорівнює приблизно 17% річного споживання газу Німеччиною або близько половини споживання газу в Україні за конкурентними цінами через коротку відстань доставки до Європи та економічність, завдяки холодному клімату Канади.

Symbio допоможе диверсифікувати енергопостачання в Європі та сприятиме енергетичному переходу. 

Нагадаємо, транспортування водню через газотранспортну систему України може призвести до втрати міцності трубопроводів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські оператори станцій ВДЕ зможуть вийти на європейський ринок.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон