Україна отримає допомогу від ЄС та Німеччини для втілення кліматичних цілей shutterstock

Україна отримає допомогу від ЄС та Німеччини для втілення кліматичних цілей

Катерина Бєлоусова

Одним із пріоритетних напрямів діяльності Офісу стане напрацювання та підтримка особливих підходів до кліматичного фінансування для України

У вівторок, 15 листопада, під час Кліматичного саміту COP27 запустили Український кліматичний офіс, який фінансуватиме Євросоюз та Німеччина.

Проєкт покликаний надати реальну допомогу Україні у реалізації кліматичних цілей на шляху до декарбонізації, повідомляє Міндовкілля у Telegram.

В повідомленні зазначили, що кліматичний офіс функціонуватиме в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги BMWK/ЄС "Розбудова спроможності задля кліматичних дій".

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець пояснив, що Офіс надаватиме підтримку Уряду України, містам та регіонам, а також підприємствам та бізнесу для реалізації елементів кліматичної політики. Проєкт співфінансуватиметься Європейським Союзом та Міжнародною кліматичною ініціативою (IKI) Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини (BMWK).

Україна не відмовилася ні на день від зобов’язань перед світовою спільнотою, зокрема і щодо кліматичної політики. Як і до повномасштабного вторгнення, Україна прагне зробити свій  внесок у реалізацію Європейської зеленої угоди. Ми прагнемо досягнути кліматичної нейтральності, хоча тепер для цього доведеться докласти ще більше зусиль. Однак ми не полишили намірів скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року. Ми трансформували наші кліматичні амбіції в конкретні цілі й прописали їх у Плані відновлення України, який представили в Лугано у липні 2022 року”, – підкреслив він.

Стрілець також додав, що створення кліматичного офісу є чудовим прикладом підтримки України з боку міжнародних партнерів.

“Запрошую всі країни, які прагнуть зробити внесок у подолання глобального потепління, до співпраці в рамках цієї ініціативи”, – сказав він.

Кліматичний офіс допоможе Україні з:

  • декарбонізацією галузей економіки;
  • розбудовою урядування в адаптації;
  • розширенням можливостей для молоді та регіонів на шляху до “Зеленого” курсу ЄС;
  • імплементацією положень Паризької угоди.

“Одним із пріоритетних напрямів діяльності Офісу стане напрацювання та підтримка особливих підходів до кліматичного фінансування для України”, – наголосили в повідомленні.

Автори також підкреслили, що російська військова агресія спричинила близько 33 мільйонів тонн викидів вуглецю, найбільша частина з яких (понад 23 млн тонн CO2) припала на пожежі. Близько 80% пожеж відбуваються на територіях, де велись або ведуться бойові дії.

В повідомленні також зазначили, що за попередніми підрахунками післявоєнна  відбудова створить близько 49 млн тонн викидів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський під час виступу на COP27 заявив, що не може бути ефективної кліматичної політики без миру, адже нації прагнуть захистити себе від наявних загроз, створених, зокрема агресією рф.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу