Без миру не може бути ефективної боротьби зі зміною клімату – Зеленський

Без миру не може бути ефективної боротьби зі зміною клімату – Зеленський

Катерина Бєлоусова

Зміна клімату стосується і бідних і багатих країн, адже від неї неможливо відкупитися

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на COP27 заявив, що не може бути ефективної кліматичної політики без миру, адже нації прагнуть захистити себе від наявних загроз, створених, зокрема агресією рф.

Десятки країн змушені повертатися до вугільної генерації, щоб знизити ціни на енергію, йдеться на сайті Президента України.

“Світ – на межі. І за цією межею – руйнівні зміни, які назавжди змінять звичне життя на всіх континентах, – сказав Зеленський. – Ніхто не зможе залишитися осторонь.”

Він підкреслив, що чим бідніша людина та країна, тим боліснішими будуть наслідки кліматичних змін. Проте це стосується й усіх заможних націй, адже від руйнації клімату неможливо відкупитися.

Зеленський наголосив, що досі є політики та представники великого бізнесу, які не сприймають кліматичний порядок денний серйозно. Так росія розв'язала повномасштабну війну тоді, коли планета не може собі дозволити жодного пострілу, бо потребує глобальних спільних дій.

bbc.com

Місто Беусіхем у Нідерландах. До посухи на цьому місці була стоянка для яхт та катерів

Він зазначив, що війна принесла енергетичну кризу, через яку десятки країн змушені повертати до роботи вугільну генерацію. Окрім того, вона принесла гостру продовольчу кризу, яка найбільше позначилася на тих країнах, які найбільше страждають від кліматичних змін.

“Російська війна менш ніж за півроку знищила в Україні 2 мільйони гектарів лісу. Далеко не в кожній країні світу взагалі є така площа лісів, яка була спалена в Україні російськими обстрілами”, – наголосив президент України.

mepr.gov.ua

Зеленський зазначив, що ядерний тероризм рф на Запорізькій АЕС загрожує довкіллю та жителям частини Європи, Близького Сходу та Північній Африці.

“Ми повинні жорстко зупинити тих, хто своєю божевільною й незаконною війною руйнує можливість світу у єдності працювати заради спільної мети”, – сказав він.

Також Президент запропонував усім учасникам COP27 підтримати ініціативу щодо створення глобальної платформи для оцінки збитків, завданих клімату та навколишньому середовищу внаслідок військових дій.

“Ми повинні зробити так, щоб катастрофи й страждання не множилися через те, що світ не встигає реагувати на кліматичні виклики. Але, щоб зробити це, ми потребуємо спільних результативних дій. А щоб вони були, нам потрібен мир”, – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, українська делегація на Кліматичному саміті ООН COP27 запобігла черговій спробі росії щодо “гібридної” легалізації незаконної анексії та окупації української території.

Як повідомляла ЕкоПолітка раніше, Генеральний секретар Асамблеї ООН Антоніу Гуттереш на відкритті COP27 заявив, що війна в Україні виявила серйозні ризики світової залежності від викопного палива.

Читайте також
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року

COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди
COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди

Проєкт угоди не зможе допомогти обмежити глобальне потепління на рівні 1,5°C