Україна на COP27 готує сильну позицію щодо клімату та впливу війни – експерти shutterstock

Україна на COP27 готує сильну позицію щодо клімату та впливу війни – експерти

Катерина Бєлоусова

Сприймати “зелене” відновлення України як єдино можливе має, перш за все, українське суспільство

На Міжнародній кліматичній конференції COP27 вперше відкриється Український павільйон, щоб привернути якомога більше уваги до питання "зеленої" відбудови країни.

Експерти вважають, що Україні варто мати сильну і єдину позицію щодо кліматичних цілей та впливу війни на довкілля, яку б врахували країни ЄС у своїх подальших політиках, повідомляє DiXi Group.

Про це говорили учасники онлайн-дискусії "Як російська агресія впливає на кліматичну політику України", під час обговорення впливу війни на довкілля та меседжі, які Україна повезе на COP27.

Дискусія відбулася 27 жовтня в рамках Тижнів кліматичної дипломатії 2022 року. Її учасниками стали представники громадських організацій, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, окремих громад, а також делегації ЄС в Україні.

Напочатку дискусії президентка DiXi Group Олена Павленко зауважила, що уряд та громадські організації збирають факти про вплив війни на клімат і довкілля, ведуть реєстри і готують інформацію для того, щоб колись виставити росії “рахунок”.

“Дуже важливо, щоб дії усіх, хто цим займається, були синхронізовані, адже ціна втрат, які несе Україна, буде величезною. І чим більшою буде ця сума, тим складнішими будуть переговори”, – наголосила вона.

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів з європейської інтеграції Світлана Гринчук підкреслила, що українська влада має єдину позицію щодо відновлення після війни. Воно має бути “зеленим”, кліматично нейтральним і відбуватись дружнім до природи шляхом.

Вона розповіла, що за перші 7 місяців повномасштабної війни додаткові викиди парникових газів склали 33 млн тонн.

“Війна безпосередньо вплинула на кліматичну політику в Україні, змінила кон’юнктуру викидів парникових газів”, зазначила Гринчук.

Вона також звернула увагу на катастрофічну кількість лісових пожеж, що призводить до значного зменшення можливості поглинання парникових газів. 

Радник з питань Зеленої Угоди Делегації ЄС в Україні Грегорі Цуріс заявив, що сприймати “зелене” відновлення України як єдино можливе має, перш за все, українське суспільство, а не лише уряд.

“Зараз, в найближчі місяці, важливо розробити план відбудови України з урахуванням покращення ситуації з викидами в атмосферу, новітніх технологій і доступних для країни програм”, – додав він. 

Зоряна Козак, старша аналітикиня РАЦ "Суспільство і довкілля", наголосила на доцільності створення системного бачення кліматичної політики і її взаємоузгодженості з іншими державними політиками. 

“Україна має стати одним із лідерів глобальної кліматичної політики. Така амбітна стратегічна ціль вплине і на відновлення України, і на її подальший розвиток”, – зазначила вона. 

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що російська агресія спричинила 31 мільйонів тонн  викидів парникових газів, що завдало клімату шкоди.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітики вважають, що на кліматичному саміті ООН COP27, на уряди посилиться тиск, щодо деталізації планів “зеленого” переходу з урахуванням всіх викликів.

Читайте також
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року

COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди
COP28 продовжили через суперечки довкола підсумкової угоди

Проєкт угоди не зможе допомогти обмежити глобальне потепління на рівні 1,5°C