Аналітики назвали ключові питання та очікування кліматичного саміту COP27 shutterstock

Аналітики назвали ключові питання та очікування кліматичного саміту COP27

Катерина Бєлоусова

Енергетика буде в центрі переговорів COP27

Аналітики вважають, що на кліматичному саміті ООН COP27, який відбудеться 7 листопада 2022 року в Шарм-ель-Шейху, Єгипет, на уряди посилиться тиск, щодо деталізації планів “зеленого” переходу з урахуванням всіх викликів.

Однак через інфляцію, нерівномірне відновлення після COVID-19, високі ціни на продукти харчування, глобальні конфлікти та енергетичну кризу очікування значних проривів є низькими, повідомляє аналітична компанія CRU.

В матеріалі зазначили, що COP26 стосувалася зобов’язань, а COP27 повинна буде зосередитися на реалізації. Аналітики очікують, що переговори будуть важкими. 

Питання, пов’язані з втратами та збитками, що спричинені зміною клімату, не були вирішені та залишаються ключовим каменем спотикання. Проте, імовірно, з’являться деякі ключові теми, які можуть мати значний вплив на прийняття бізнес-рішень. 

Втрати та збитки будуть центральною темою COP27

Аналітики очікують, що COP27 призведе до багатьох дебатів навколо втрат і збитків – тобто, хто повинен платити за шкоду, спричинену зміною клімату. У 2009 році багатші країни пообіцяли щорічно "мобілізувати" $100 мільярдів на "кліматичні фінансування" до 2020 року, щоб допомогти країнам, що розвиваються, пом’якшити наслідки зміни клімату та адаптуватися до них. Однак ціль не була досягнута і залишається спірним питанням.

Уряд Єгипту заявив про свою мету підвищити та висвітлити втрати та збитків. Мобілізація капіталу для ринків та економік, що розвиваються, буде широко обговорюватися на цьому кліматичному саміті.

Окрім того, дедалі більша увага приділяється знищенню кейсів і вивільненим активам, особливо серед інституційних інвесторів, які зазвичай мають довгострокові авуари. Заклик до більш змішаного фінансування – для зниження ризику інвестицій для приватного сектора – зростає. 

Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) визначає змішане фінансування як стратегічне використання фінансування розвитку для мобілізації додаткового фінансування для сталого розвитку в країнах, що розвиваються. Це може сприяти потокам капіталу приватного сектора в більш ризиковані "зелені" інвестиції в цих регіонах.

Методології та рамки

Перенаправлення потоків капіталу на “зелені” технології та сектори вимагатиме вдосконалення рамок і правил. У всьому світі багато бірж та інвесторів закликають до стандартизованого та обов’язкового розкриття інформації про корпоративні викиди, деталізації планів переходу та звітування про “зелені” потоки доходу.

Природа та біорізноманіття 

Протягом останніх кількох років все більша увага приділяється двом іншим важливим екологічним проблемам – різкій деградації природи та втраті біорізноманіття. Конференція ООН з біорізноманіття в Монреалі в грудні 2022 року може виявитися важливою для підвищення зобов’язань і амбіцій, що матиме наслідки для бізнесу на товарних ринках. Ці проблеми взаємопов’язані з проблемами клімату, з впливом на природу кліматичних змін і частковим вирішенням цього питання.

Це може завдати шкоди сфері постачання.

COP27 не розглядатиме ці питання напряму, однак аналітики очікують, що це допоможе створити умови для Монреальської конференції, яка відбудеться через кілька тижнів. 

Необхідна адаптація, оскільки скорочення викидів далекі від мети

Паризька угода 2015 року стосувалася температурних результатів. COP26 у 2021 році намагався зберегти можливим 1,5°C у майбутньому. Однак поточні національно визначені внески (NDC) не наближають людство до цих цілей. 

Відповідно до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, заснованої на поточних NDC, глобальні викиди зростуть до 2030 року, а не зменшаться на 45%, що необхідно для обмеження підвищення глобальної температури на 1,5°C над доіндустріальним рівнем. 

“Навіть обмеження потепління світу до 2,0°C знаходиться під загрозою. На COP27 буде тиск щодо посилення зобов’язань, але ми не очікуємо значного зростання амбіцій, враховуючи численні зустрічні вітри”, – зазначили аналітики.

Вони пояснили, що політики, особливо в розвинених країнах, зосереджувалися на пом’якшенні наслідків зміни клімату. Однак зростає усвідомлення того, що пом’якшення наслідків зміни клімату вже недостатньо. Суспільства та економіки повинні будуть адаптуватися до зміни клімату та посилення потрясінь від таких подій, як рекордна спека, шторми та посухи, які вони спричинять. 

“Ми очікуємо, що адаптація до зміни клімату буде ключовим питанням на COP27. Потрібно буде мобілізувати величезні обсяги капіталу”, – йдеться в матеріалі.

Адаптація до зміни клімату може призвести до значних змін у будівництві, інфраструктурі та транспортних ринках у всьому світі. Це не зменшить потреби в продовженні та значному збільшенні витрат на пом’якшення наслідків, але це буде конкуруючим фінансовим фактором для урядів із розтягнутими бюджетами. Адаптація також може вплинути на оцінку активів, оскільки для менш вразливих активів з’являться пільгові ціни.

Ціни на викиди вуглецю можуть допомогти спрямувати капітал

Аналітики вважають, що ціни на вуглець можуть допомогти спрямувати капітал у “зелені” технології. Роль вищої ціни на вуглець, як у Європі, полягає просто в тому, щоб підвищити вартість енергії, що базується на викопному паливі, щоб дорожчі альтернативи без викопного палива стали економічно життєздатними.

Схеми ціноутворення на вуглець вважаються одним із найефективніших способів скорочення викидів вуглецю. Вони відіграють ключову роль у наборах урядових політичних інструментів для боротьби зі зміною клімату.

Енергетичний перехід є центральним для кліматичних цілей, але прогрес йде повільно

Енергетика буде в центрі переговорів COP27. Щоб декарбонізувати світ, потрібно радикально змінити спосіб споживання та виробництва енергії. Однак життєво важливий і крихкий характер енергетичних ринків різко потрапив у центр уваги, коли ціни різко зросли після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Високі ціни на енергоносії перешкоджатимуть короткостроковим зусиллям з декарбонізації, зменшуючи потенціал для амбітних зобов’язань на COP27. Однак вони сприятимуть розвитку альтернатив з низьким вмістом вуглецю, а саме ВДЕ та електромобілі.

linkedin.com/pulse/100-days-cop27-cru/

Крива зменшення викидів

Іншим важливим аспектом енергетичних ринків є потреба в зростанні частки електроенергії в первинній енергії. Нові технології, сумісні з нульовою чистотою, такі як “зелений” водень, електромобілі та теплові насоси, споживатимуть величезну кількість електроенергії. Це додасть додаткового навантаження на мережі в той час, коли перехід до альтернатив з низьким вмістом вуглецю спричинить кардинальні зміни.

Вугілля 

Аналітики прогнозують, що в усьому світі частка вугільної генерації в структурі електроенергії знизиться у 2022 році до 34% з 35% у 2021 році, головним чином через падіння в Китаї. Однак вугілля буде активно використовуватися на світовому енергетичному ринку в середньостроковій перспективі. COP27 навряд чи призведе до значних змін на ринках вугілля.

Ключові теми виникнуть на потенційно складних переговорах

“Ми очікуємо, що втрати та збитки, справедливий перехід і тиск на збільшення фінансування для ринків, що розвиваються з боку багатших країн, будуть займати центральне місце в Єгипті”, – прогнозують аналітики.

В матеріалі зазначили, шо переговори будуть напруженими, але прогрес у структурах і методологіях може стати яскравою плямою. Інші ключові теми включають більше обговорень щодо адаптації разом із пом’якшенням наслідків та посилення уваги до природи та біорізноманіття.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, напередодні COP27 зростає напруження щодо виплати компенсації за збитки, завдані найбіднішим людям світу через зміну клімату.

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року