Російська агресія заподіяла шкоди клімату на додаткові 31 млн тонн вуглецю cg.gov.ua

Російська агресія заподіяла шкоди клімату на додаткові 31 млн тонн вуглецю

Катерина Бєлоусова

Відбудова інфраструктури України створить ще 79 мільйонів метричних тонн вуглекислого газу

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що російська агресія спричинила 31 мільйонів тонн  викидів парникових газів, що завдало клімату шкоди.

Також рф намагається  легітимізувати анексію Криму та інших регіонів України, включивши викиди цих територій у свій щорічний звіт для ООН дані про викиди парникових газів, повідомляє Washington Post.

В матеріалі зазначили, що така кількість викидів. Реконструкція інфраструктури та будівель, зруйнованих війною, призведе до додаткових 79 мільйонів метричних тонн вуглекислого газу, що аналогічно щорічним викидам Греції. 

Стрілець підкреслив, що війна завдала збитків навколишньому середовищу приблизно на $35 мільярдів, і ця сума зростає щогодини.

Він зазначив, що раніше в ООН лунали заклики до України не політизувати питання боротьби зі зміною клімату, але після початку широкомасштабної війни загроза безпеці всієї Європи з боку рф змусила авторів таких закликів змінити свою позицію.

В матеріалі зазначили, що Україна включає у свою щорічну звітність оцінку викидів з території Криму і добилася, щоб у всіх документах ООН поруч з інформацією з рф стояла примітка про резолюцію ООН, яка визнає, що Крим – це Україна. 

У листопаді відбудеться Конференція ООН зі зміни клімату 2022 року (СОР27), на якій будуть обговорюватися питання зменшення світових викидів парникових газів. Маріанна Карлсен, норвезька кліматична чиновниця, яка з 2019 року очолює орган ООН, що відповідає за числовий збір і підрахунок викидів, припустила, що під час Конференції вирішення питань між Україною та росією буде відкладене.

“Перспективи вирішення є нереалістичними з огляду на поточні обставини”, – сказала вона.

В матеріалі також наголосили, що на голосуванні Генасамблеї ООН абсолютна більшість (143 країни світу) засудила незаконну анексію рф тимчасово окупованих територій та вирішила надати Україні необхідну підтримку.

“Боротьба за викиди в Криму — не єдиний геополітичний конфлікт, який потрапив у технічний світ переговорів про клімат, але це рідкісний випадок, коли суперники змагаються за те, щоб привласнити собі заслугу в чомусь шкідливому”, – йдеться в матеріалі. 

Так Китай претендує на Тайвань, однак не вважає його викиди своїми, а Великобританія та Аргентина сперечалися щодо того, кому належать викиди зі спірних Фолклендських островів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що війна росії проти України пришвидшує зміну клімату та спричиняє збільшення викидів парникових газів.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу