Україна може відмовитися від субсидій ЄС для пом'якшення вимог Green Deal – євроЗМІ shutterstock

Україна може відмовитися від субсидій ЄС для пом'якшення вимог Green Deal – євроЗМІ

Катерина Бєлоусова

Україна може отримати право на €96,5 млрд субсидій

Україна готова розглянути можливість відмови від європейських аграрних субсидій в обмін на пом'якшення вимог зеленого курсу (European Green Deal) під час переговорів про вступ до ЄС.

Про це агентству Reuters повідомив український високопосадовець на умовах анонімності.

Зазначається, що інтеграція потужного сільськогосподарського сектора України до ЄС, ймовірно, буде дуже чутливою як з політичної, так і з економічної точки зору. Україна може отримати право на €96,5 млрд субсидій від Спільної аграрної політики ЄС протягом семи років, якщо програму поширять на нових членів блоку. 

Високопосадовець пояснив, що нові правила ведення сільського господарства в рамках Green Deal можуть ускладнити фермерство більше, ніж відсутність субсидій.

"Мені здається, що ідеальна стратегія переговорів полягає в тому, щоб досягти менших обмежень на торгівлю, менших обмежень щодо довкілля (для українських фермерів), і ми готові обміняти це на субсидії, – сказав він. – Ми повинні захистити нашу конкурентоспроможність, ми не повинні створювати бюрократію, яка б зупиняла розвиток, особливо в наших умовах – наприклад, щоб отримати десять екологічних сертифікатів на якусь дрібницю".

В матеріалі розповіли, що наразі у Європі відбуваються протести фермерів проти правил Європейського зеленого курсу щодо:

  • захисту тварин;
  • використання пестицидів;
  • необхідності залишати 4% сільськогосподарських земель перелогами, тобто покинутими.

Фермери вимагають послаблення жорстких екологічних норм, нові субсидії та зниження податків, щоб захиститися від зовнішніх конкурентів, зокрема України.

Окрім того, за повідомленням Financial Times, виплата субсидій для України може призвести до скорочення субсидій на сільське господарство для існуючих країн-членів ЄС приблизно на 20%.

Зазначається, що низка українських фермерів вважає, що вступ до ЄС дасть доступ до масштабних субсидій, які збільшать їхні врожаї та принесуть більший дохід. Однак деякі посадовці кажуть, що субсидії можуть, навпаки, зіграти проти України.

"Я думаю, що це проблема. Субсидії в сільському господарстві дуже часто грають погану роль, коли вони стають “знеболюючим” і до них звикають, – сказав український посадовець, додавши, що через субсидії фермери можуть стати менш динамічними. – Коли ти живеш у системі дотацій, ти до них прив'язаний. Якщо у вас є дотація на моркву, то ви будете садити тільки моркву".

Нагадаємо, автори статті EURACTIV закликали розпочинати переговори про вступ України до ЄС з кластера "Енергетика та клімат", що стане прагматичним підходом до розбудови блоку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки