Для України розробили екологічний договір: основні положення

Для України розробили екологічний договір: основні положення

Катерина Бєлоусова

Реалізація цього документа сприятиме вступу України до ЄС

Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля.

Документ має 30 рекомендацій для України та 20 для світової спільноти, щодо оцінки впливу російської агресії на довкілля, підходів до компенсації, а також пропозиції щодо зеленого відновлення, повідомляє міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець у Facebook.

Стрілець був одним з членів команди, яка працювала над договором.

“Через два тижні буде два роки повномасштабного вторгнення росії в Україну. За цей час задокументовано понад 3700 злочинів проти природи. Збитки, які росія нанесла довкіллю України, складають €56,7 млрд”, – наголосив він.

За його словами, документ є основою, у рамках якої Україна зможе робити такі проєкти як Довкіллєва Декларація. 

Стрілець додав, що ціль ЄС щодо скорочення викидів парникових газів на 90% до 2040 року є викликом і для України. 

На інтернет-представництві Президента України розповіли, що договір акцентує увагу на трьох основних завданнях, а саме: 

  • оцінка збитків довкіллю, яких завдала і завдає росія на території України;

"Надаємо знімки з космосу та фінансуємо збір доказів для того, щоб зрештою росія відповіла не лише за вчинені злочини проти людяності та українців, але й за шкоду, нанесену довкіллю. Ці злочини залишаться після війни: хімікати від бомбардувань, руйнування будинків та водної інфраструктури, тисячі тонн металобрухту, міни тощо. Це все призводить до забруднення", – сказав єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс.

  • покарання за вчинення цих злочинів;

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак Андрій Єрмак наголосив, що кожен факт злочину росії обов’язково стане основою для майбутніх судових процесів, а зрештою – основою доказової бази для компенсації та репарацій.

  • відновлення природи й усунення завданої шкоди. 

За словами Єрмака, йдеться не просто про відновлення, а про покращення життєвого простору людей за допомогою сучасних технологій та екологічних рішень.

Зазначається, що невдовзі цей договір передадуть для ознайомлення всім світовим лідерам і він стане темою обговорення на міжнародних майданчиках та конференціях. Документ також ляже в основу конкретних політичних рішень конференції, яка відбудеться після інавгураційного Глобального саміту миру на рівні лідерів.

"Те, що Україна робить зараз, – це новаторство, це лідерство у світі. Україна говорить про те, що довкілля важливе, і, попри війну, надає йому пріоритет. За допомогою цього документа ми даємо світові нові методології, технології та стандарти для оцінювання шкоди, нанесеної довкіллю під час війни", – сказала співголова робочої групи – ексвіцепрем’єр-міністерка, колишня міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

В повідомленні підкреслили, що реалізація цього документа сприятиме вступу України до ЄС, який також приділяє значну увагу питанню довкілля.

Нагадаємо, у Києві 31 січня відбувся міжнародний екологічний форум United for Nature. Agenda for Ukraine учасники якого обговорили довкіллєву складову переговорного процесу щодо вступу України до ЄС, кліматичну політику країни та джерела фінансування зеленого переходу, декарбонізацію видобувної галузі та інші важливі питання.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, автори статті EURACTIV закликали розпочинати переговори про вступ України до ЄС з кластера "Енергетика та клімат", що стане прагматичним підходом до розбудови блоку.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу