Україна може відмовитися від імпорту 10 млрд м3 газу завдяки біометану – нардеп shutterstock

Україна може відмовитися від імпорту 10 млрд м3 газу завдяки біометану – нардеп

Катерина Бєлоусова

Аграрний комітет розробляє законопроєкт для розвитку виробництва біометану

Україна може замістити імпортований природний газ обсягом до 10 мільярдів м3 на рік завдяки розвитку виробництва біометану до 2030 року.

Щоб досягти такої енергонезалежності доведеться побудувати сотні біогазових заводів, у чому зацікавлені місцеві аграрії, повідомляє народний депутат від фракції "Слуга народу" член Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду у Facebook.

Він підкреслив, що в Європі кількість біометанових заводів зросла у 10 разів за 10 років. В Україні у 2023 році мають побудувати 5 заводів із виробництва біометану та щонайменше ще 5 у 2024.

Зазначається, що відновлювальний газ біометан виробляють з відходів харчової промисловості, рослинництва і тваринництва. В Україні найбільшу кількість біометану можна генерувати з соломи зернових культур та стебел кукурудзи, які зазвичай залишаються на полях після жнив. 

Гайду підкреслив, що Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, отже і значний потенціал виробництва біогазу. Якщо вироблятиметься більше палива – його можна буде експортувати в ЄС використовуючи наявні газопроводи. 

“Це дуже перспективно, бо Європа до 2050 року хоче відмовитись від використання природного газу, зокрема російського, – додав він. – Наш аграрний комітет зацікавлений у розвитку виробництва біометану, тож працюємо над відповідними законопроєктами. Сподіваємося на підтримку від наших колег з енергетичного комітету.”

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, а саме – водню та біометану. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Регіональна газова компанія (РГК) видала технічні умови на підключення біометанового заводу ТОВ "Галс Агро" у Чернігівській області та  замовила для нього виробництво газового обладнання на одному із заводів RGC Production. 

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року