Україна та ЄС уклали стратегічне партнерство у сферах “зеленого” водню та біогазу

Україна та ЄС уклали стратегічне партнерство у сферах “зеленого” водню та біогазу

Катерина Бєлоусова

Це дасть суттєвий поштовх у спільному русі щодо розбудови сталої енергетики, забезпечення енергетичної безпеки та декарбонізації економіки

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, а саме – водню та біометану. 

Україна та ЄС будуть спільно розвивати сфери виробництва, торгівлі, транспортування, зберігання та використання таких газів, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

Зазначається, що меморандум підписали під час спільного засідання Уряду України та Єврокомісії, а також за результатами зустрічі фон дер Ляєн з президентом України Володимиром Зеленським.

В пресслужбі розповіли, що меморандум передбачає: 

  • обмін інформацією та оцінками сценаріїв і прогнозів щодо попиту на відновлювані гази;
  • розвиток регуляторного поля;
  • гармонізацію сертифікаційних документів відповідно до вимог ЄС;
  • виявлення та усунення бар'єрів;
  • розвиток інфраструктури;
  • мобілізацію фінансових та інвестиційних інструментів;
  • розвиток енергетичних кластерів в Україні.

"Започаткування партнерства із ЄС у сфері відновлюваних газів – вагома подія, яка дасть суттєвий поштовх у нашому спільному русі щодо розбудови сталої енергетики, забезпечення енергетичної безпеки та декарбонізації економіки”, – сказав голова Держенергоефективності Валерій Безус.

Зазначається, що напрями партнерства у питаннях біометану та водню нещодавно обговорювали на низці зустрічей президента України, прем'єр-міністра, міністра енергетики та голови Держенергоефективності із віцепрезидентом Єврокомісії з питань Європейської “зеленої” угоди Франсом Тіммермансом у січні 2023 року.

“Попереду тривала й активна робота над реалізацією усіх положень меморандуму, над чим вже працює Держенергоефективності”, – наголосили в пресслужбі.

Автори підкреслили, що заснуванню співпраці щодо “зеленого” водню та біометану передувала тривала й плідна робота, в якій брало участь і Держенергоефективності. Вже розроблено реєстр гарантій походження біометану, проєкт Водневої стратегії України та у співпраці із міжнародними партнерами опрацьовуються перспективні шляхи їхнього обігу в ЄС.

Нагадаємо, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження, попри воєнний стан, завершило розробку реєстру гарантій походження біометану.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко заявив, що Україна планує досягти 30 ГВт відновлювальної енергетики до 2030 року, що складатиме 50% частки ВДЕ в енергоміксі, та експортувати до ЄС 15 ГВт “зеленого” водню та електроенергії. 

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон