РГК розпочала другий етап підключення біометанового заводу до мережі rgc.ua

РГК розпочала другий етап підключення біометанового заводу до мережі

Катерина Бєлоусова

Населені пункти поруч з заводом матимуть незалежне джерело енергії на локальному рівні

Регіональна газова компанія (РГК) видала технічні умови на підключення біометанового заводу ТОВ "Галс Агро" у Чернігівській області та  замовила для нього виробництво газового обладнання на одному із заводів RGC Production. 

Перша черга будівництва буде завершена у 2022 році, а її потужність сягатиме 330 куб м біометану на годину, повідомляє РГК.

"Галс Агро" є першим в Україні біометановим заводом, який підключився до мережі.

АТ "Чернігівгаз", що працює під брендом РГК видав технічні умови на підключення. Фахівці розробили три варіанти підключення біометанового заводу, різних за вартістю та строками виконання робіт. Замовник обрав оптимальний.

Перша черга будівництва газових мереж передбачає побудову газогону довжиною 800 метрів. Це дозволить компанії ТОВ "Галс Агро" передавати до газорозподільних мереж 330 куб. м біометану на годину в зимовий період. 

Передбачається, що підключення відбудеться до кінця 2022 року і завод зможе почати виробництво біометану вже цієї зими.

"Ми готові масштабувати цей досвід в усіх регіонах присутності РГК. Наша компанія володіє технічною експертизою і має доступ до технологій провідних виробників газового обладнання, а також досвіду європейських операторів ГРМ, які працюють з біометаном вже багато років, – сказав керівник напрямку декарбонізації РГК Ігор Гоцик. – Ми гарантуємо швидке виконання робіт, безпеку та стабільність газопостачання".

Компанія "Галс Агро" планує подальше збільшення виробництва біометану до 1100 куб. м на годину. Для цього знадобиться кільцювання зони дії двох суміжних газорозподільних станцій та будівництво близько 8 км газопроводу. 

Таким чином біометановий завод отримає доступ до більшої кількості споживачів та передаватиме біометан в мережу одразу через дві ГРС. Роботи планується завершити до початку опалювального сезону 2023/24 років.

Проєктна потужність встановленого обладнання для очищення біогазу до біометану становить близько 3 млн куб. м на рік. Цим обсягом можна забезпечити опалення та приготування їжі для 1500 сімей. Тобто, населені пункти поруч із заводом матимуть незалежне джерело енергії на локальному рівні.

Газорегулювальне обладнання та вузол обліку газу, які необхідні для приєднання до мережі, виготовляються на одному із сучасних заводів RGC Production. При цьому буде використано вузли та комплектуючі від провідних виробників Pietro Fiorentini та Emerson.

В матеріалі підкреслили, що газорозподільні мережі є найбільш прийнятними та перспективними для приєднання біометанових заводів. Вони є найбільш розгалуженими по території України і мають співставний тиск роботи системи із виробниками біометану, що не потребує встановлення додаткового обладнання.

Біометан має потенціал стати третім повноцінним джерелом газу в України після власного видобутку та імпорту. 

“Оператори ГРМ, що працюють під брендом РГК, максимально спростили підключення біометанових заводів до газорозподільних мереж та пропонують цю послугу за 1 гривню. Виробники біометану мають профінансувати будівництво зовнішніх та внутрішніх газових мереж та обладнання”, – пише РГК.

Нагадаємо, в Україні вперше завод з виробництва біометану "Галс Агро", що на Чернігівщині, приєднався до газорозподільних мереж РГК.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, НКРЕКП, 2 серпня прийняла постанову "Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем", що дозволить постачати біометан в мережі.

Читайте також
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року

В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною
В Японії розробили ракетний двигун, який працює на біопаливі з коров’ячого гною

Біогаз допоможе зменшити викиди від сільського господарства, яке створює 14% світових викидів парникових газів