Україна може стати прикладом сталого розвитку для всього світу – експертка shutterstock

Україна може стати прикладом сталого розвитку для всього світу – експертка

Катерина Бєлоусова

Сталий розвиток обʼєднує державу, суспільство та економіку

Експертка та засновниця руху Women Leaders For Ukraine Ірина Папуша заявила, що Україна може стати флагманом для всього світу у сталому розвитку. 

Для цього післявоєнна відбудова має відбуватися на засадах максимальної безпеки, технологічності та екологічності, зокрема за принципами Європейського зеленого курсу, розповіла вона на презентації форуму “Міжнародний форум сталого розвитку”.

Вона зазначила, що перед Україною стоять масштабні виклики, зокрема щодо перемоги у війні, досягнення енергетичної незалежності, імплементації законодавства ЄС, боротьби зі зміною клімату тощо. І поки триває війна, необхідно готуватися до подолання цих викликів.

Папуша підкреслила, що в кількох напрямках розвитку Україна вже стала найкращою у світі. Сталий розвиток може стати одним з таких напрямків.

Вона додала, що план відновлення має бути повʼязаним з розвитком країни в довгостроковій перспективі. Хоча кожний регіон матиме свої виклики і свої плани відбудови, необхідна державна політика зі спільними засадами та підходами.

Експертка назвала 3 масштабні завдання, над якими потрібно працювати вже зараз:

  • сталість в економічній, соціальній та екологічній системах;
  • найшвидше відновлення;
  • модернізація за принципом “відбудувати краще ніж було”.

“В нас є можливість не перебудовувати та вдосконалювати, а будувати “з нуля”, за найбільш передовими та сучасними технологіями, які ще навіть не впровадили”, – сказала вона.

За її словами, є тісний звʼязок між планами відбудови та результатами у середньо– та довгостроковій перспективах.

“Засади, які ми закладаємо зараз, будуть впливати на наше життя багато років, – сказала Папуша. – Маємо фокусуватися саме на концепції зеленого сталого розвитку. Без загальнодержавної політики в цьому напрямку ми не зможемо наслідувати цей принцип”.

Вона додала, що ця концепція спрямована не лише на подолання екологічних катастроф від наслідків російської агресій, боротьби зі зміною клімату, а й напрям розвитку. Адже саме сталий розвиток обʼєднує державу, суспільство та економіку. Однак він має бути прозорим, з залученням громадськості до прийняття рішень. Це, серед іншого, дозволить поліпшити екологічність життя та розвивати економіку, одночасно зменшуючи антропогенне навантаження.

“Ми маємо говорити про декарбонізацію, децентралізацію агропродовольчого комплексу, циркулярну економіку. Головне – ми маємо створювати умови для зелених інвестицій, зелених інновацій та нових зелених робочих місць”, – зазначила експертка.

Вона підкреслила, що найголовніша умова досягнення цих цілей – політичний діалог.

Папуша також додала, що початкові високі витрати на зелений перехід дозволять перейди на якісно інший рівень життя. Наприклад, перехід від дротових телефонів до сучасних гаджетів теж був досить вартісним. 

Експерт з фінансування та політики енергоефективності Проєкту UNIDO Сергій Поровський зазначив, що сталий розвиток та відбудова України потребуватимуть значних інвестицій. І щоб вони були системними, інвесторам важливо мати чіткі законодавчі рамки.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що під час післявоєнної відбудови робитиметься акцент на реалізації зелених проєктів, а Україна готова стати одним із європейських хабів сучасної "зеленої" енергетики, зокрема відновлювальних газів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітикиня ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Зоряна Козак заявила, що зелене відновлення України слід розглядати як необхідність глибокої трансформації країни на шляху до зеленої та кліматично нейтральної економіки. 

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел