Україна може приєднатися до міжнародної екопрограми LIVE shutterstock

Україна може приєднатися до міжнародної екопрограми LIVE

Катерина Бєлоусова

Реалізація проєктів в рамках LIVE може стати ефективним методом подолання наслідків військових дій РФ

Єврокомісія та Україна завершують консультації щодо приєднання до міжнародної екологічної програми LIVE, бюджет якої на 2021-2027 роки складає €5,5 млрд.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає Енергореформа.

Він пояснив, що протягом кількох тижнів, або місяця очікується візит до України єврокомісара з питань довкілля, світового океану і рибальства Віргініюса Сінкявічуса, щоб фіналізувати домовленості.

Стрілець зазначив, що на відкритті зеленого тижня Європи, який наразі триває, Сінкявічус закликав європейців уважно поставитися до питання залучення України до програми LIVE.

"Відношення єврокомісара до України настільки тепле, що він чітко сказав, що ми маємо звернути увагу на відновлення України за програмою LIVE. Це дає мені упевненість, що ми якнайшвидше будемо отримувати конкретні кошти на реалізацію конкретних проєктів", – сказав він.

Стрілець пояснив, що реалізація проєктів в рамках LIVE може стати ефективним методом подолання наслідків військових дій РФ, зокрема у напрямку відновлення довкілля, збереження біорізноманіття. Окрім того, програма дуже швидко фінансує інноваційні проєкти.

Він додав, що Україна звернулася до відповідного департаменту Єврокомісії з проханням допомогти у якісній підготовці проєктів, які Україна буде подавати. Їх напрацьовують маже 200 фахівців робочої групи "Екологічна безпека".

В Україні через агресію РФ приблизно 20% площі всіх природоохоронних територій перебуває під загрозою знищення, а бойові дії охопили 12 національних парків та заповідників.

"Майже 3 тисячі гектарів лісів пошкоджені бойовими діями, на території понад 500 тисяч гектар досі ведуться бойові дії. Складна ситуація на Херсонщині, де вогнем пройдено понад 4 тисячі гектар лісів", – зазначив Стрілець.

Він пояснив, що Україна робить все, щоб обрахувати всі збитки, нанесені РФ, і виставити претензії або у вигляді позовів у міжнародні суди, або в загальному пакеті репарацій.

Нагадаємо, Україну приєднають до європейських програм LIFE та Copernicus.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна приєдналася до міжнародного проєкту зі збереження річки Дунай "LIFE WILDisland".

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів