Україна через два місяці повинна подати остаточний проєкт НВВ2, - Качка shutterstock

Україна через два місяці повинна подати остаточний проєкт НВВ2, - Качка

Олекса Франко

Уряд планує визначити показники НВВ2 в липні

Остаточний проєкт розміру Другого національно визначеного внеску (НВВ2) в межах Паризької кліматичної угоди Україна має представити в липні 2021 року.

Про це заявив Тарас Качка, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України — торговельний представник України, під час обговорення проєкту розміру НВВ2 між представниками Мінекономіки та галузевих об'єднань і бізнес-асоціацій, передає AgroPolit.com.

"На розроблення проєкту НВВ2 є ще два місяці. Міндовкілля спільно з ЄБРР підготували проєкт із моделювання потужностей економіки та можливостей для скорочення показника НВВ2. Водночас нині ця модель ще обговорюється й кінцевого варіанта немає", — зазначив Качка.

Він зауважив, що Україна є одним із лідерів зі зменшення викидів протягом останніх 30 років. Зокрема, нині держава є на рівні трохи більш як 38%, і це рівень, який є амбітнішим за той, що декларує ЄС. Однак такий показник досягнуто не завдяки екологічним заходам. І в цьому, наголосив Качка, є найбільший виклик для кліматичної політики.

"Ми розуміємо, що це скорочення далося або ціною зменшення ВВП (тобто збідніння людей), або окупацією та фізичним знищенням виробничих об’єктів. Для нас НВВ2 є не тільки амбіцією для зменшення й надалі. Це амбіція трансформації та кліматичної, й економічної політики, щоб вони забезпечували економічне зростання та протидію кліматичним викликам", — пояснив урядовець.

Водночас Тарас Качка не назвав конкретних цифр розміру НВВ2, які нині обговорюються. За його словами, у липні уряд планує визначити показники НВВ2 з погляду зменшення цифр викидів і завдяки чому це буде досягатися.

"Ми працювали над кількома варіантами. Найбільше, що нас цікавить і непокоїть, – як досягати цього результату. Саме тому ми нині спілкуємося з бізнесом, профільними асоціаціями, щоб скоригувати цю позицію та зробити її комфортною для всіх, не порушивши бізнесових і соціальних аспектів", – резюмував він.

Як писала ЕкоПолітика,  у проєкті Другого національно-визначеного внеску в Паризьку угоду, який представило Міністерство довкілля, є три тривожних елементи, які викликають занепокоєння бізнес-спільноти.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції