Україна домоглася поблажок від ЄС при введенні CBAM: з'явилися перші подробиці shutterstock

Україна домоглася поблажок від ЄС при введенні CBAM: з'явилися перші подробиці

Олекса Франко

Позиція ЄС залежить від готовності системи торгівлі викидами (СТВ) всередині країни

Україна під час переговорів з Європейським союзом домовилася про застосування особливого підходу в рамках впровадження механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM).

Про це повідомив заступник міністра економіки - продавці України Тарас Качка в коментарі порталу Green Deal на всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія".

"Головний результат переговорів з Єврокомісією полягає в тому, що до України буде застосований якийсь особливий підхід. Як він буде виглядати, поки не ясно, якщо ґрунтуватися на документах про СBAM, які з'явилися в розпорядженні ЗМІ в п'ятницю", — сказав він.

Він підкреслив, що позиція ЄС по CBAM щодо України залежить від готовності системи торгівлі викидами (СТВ) всередині країни. Але поки ця система в процесі підготовки, її запустять в 2025-2026 роках.

Разом з тим Качка зазначив, що Україна взяла зобов'язання щодо впровадження СТВ і в країні вже стягується вуглецевий податок (10 грн/тонну СО2). Це, за його словами, ставить Україну в ієрархію країн з більшою еквівалентністю в контексті вуглецевого регулювання на відміну від найближчих сусідів, де немає ні вуглецевого податку, ні прагнення створити СТВ.

Водночас заступниця міністра навколишнього середовища та природних ресурсів України Ірина Ставчук розповіла, що перед запуском СТВ необхідно кілька років, щоб випробувати систему моніторингу, звітності та верифікації викидів (МОВ), яка була запущена на початку 2021 року.

"Для планування СТВ потрібно спочатку отримати звіти підприємств за кілька років, щоб зрозуміти який обсяг викидів СО2 генерує кожне з них. Необхідно з чогось виходити, формуючи дозволу на викиди для підприємств в рамках СТВ", — зазначила заступниця міністра.

За її словами, вже в першому кварталі 2022 року підприємства почнуть подавати звіти про викиди. Крім того, Ставчук зазначила, що першочерговим фактором адаптації України до CBAM є вуглецеве ціноутворення. Уже після встановлення ціни за викиди потрібно ухвалювати рішення про механізм сплати цієї ціни.

"Наприклад, якщо ж говорити про вуглецевий податок, то спочатку його потрібно підвищити, коли на політичному рівні всі будуть готові платити за викиди, а вже потім переходити до регулювання більш складних елементів... У будь-якому випадку СТВ нам ніяк не допоможе в боротьбі з CBAM , якщо там буде нульова ціна за викиди", — резюмувала Ставчук.

Як повідомляла ЕкоПолітика, раніше віце-прем'єр Ольга Стефанишина заявила, що СВАМ планують поширити на електроенергію і сировинні сектори.

Читайте також
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2
Глава концерну BASF розкритикував план ЄС зі скорочення викидів CO2

На думку Брудермюллера, "вуглецевий податок" не спрацює

СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт
СВАМ впровадять на чавун, сталь і алюміній, але виключать феросплави, брухт і добрива – експерт

За словами фахівця, частину коштів, акумульованих за рахунок СВАМ, було б доцільно використовувати на проєкти поза межами ЄС

Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України
Стало відомо, як застосовуватимуть СВАМ щодо України

За словами експертів, Україна може розраховувати на особливі умови в сфері енергетики

Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів
Що таке СВАМ та як він може вплинути на українських експортерів

Як працюватиме новий європейський податок на вуглецевмісний імпорт