UBTA закликала Міненерго не допустити банкрутства сектору ВДЕ UBTA

UBTA закликала Міненерго не допустити банкрутства сектору ВДЕ

Олена Яценьо

Також в асоціації попросили підтримати проєкт ЄС REPowerEU

Українська асоціація бізнесу та торгівлі (Ukrainian Business & Trade Association) закликала Міністерство енергетики не допустити банкрутства цілої галузі відновлювальної енергетики.

Відповідний заклик UBTA озвучила в листі до міністра енергетики Германа Галущенка.

"Звертаємося до вас із закликом ухвалити належні рішення для спасіння сектору ВДЕ, що забезпечує потреби українських промислових і побутових споживачів, а також буде основою нашої енергетичної системи в майбутньому", — ідеться в листі UBTA до міністра.

В асоціації зазначили, що, так само як і інші сектори економіки України, галузь ВДЕ нині переживає складні часи - через руйнацію об’єктів унаслідок бойових дій, через розташування деяких станцій на тимчасово окупованих територіях, а також через загальний рівень розрахунків у галузі.

З огляду на це UBTA попросила скасувати штучні обмеження, за якими рівень оплати виробленої "зеленої" енергії не перевищує 15%.

"Для майбутнього енергетичного розвитку та стабільності потрібно спрямувати кошти від продажу електроенергії з ВДЕ державним підприємством "Гарантований покупець" виробникам електроенергії з ВДЕ. Це необхідний крок для того, щоб підприємства могли отримувати оплати на рівні 30-35% та закрити хоча б власні операційні витрати й далі працювати в умовах повномасштабної війни", — наголосили в UBTA.

За словами представників бізнесу, зелена енергетика в післявоєнному відновленні України буде мати не просто першочергове, а стратегічне значення. Адже обраний Україною, Європою та всім цивілізованим світом шлях по відмові від російських енергоресурсів, диверсифікації постачання та посиленню власної енергонезалежності вже став незворотним.

Також в асоціації закликали підтримати проєкт REPowerEU, який Європейська комісія представила в середині травня.

У результаті реалізації проєкту REPowerEU країни ЄС мають досягти амбітної цілі з переходу на відновлювальні джерела енергії та відмовитися від російських енергоносіїв. Крім того, у рамках REPowerEU ЄС намагатиметься диверсифікувати постачання газу, прискорити впровадження відновлюваних джерел та замінити газ в опаленні та в генерації енергії. Це може зменшити попит ЄС на російський газ на дві третини до кінця року.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Україні близько 40% встановленої потужності ВДЕ окуповані, або постраждали в результаті бойових дій, а решта знаходяться на межі банкрутства.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей