У Запорізькій області експертиза визнала незаконність діяльності каолінового кар’єру shutterstock

У Запорізькій області експертиза визнала незаконність діяльності каолінового кар’єру

Катерина Бєлоусова

Висновок поданий до Запорізького окружного адмінсуду у справі про скасування дозволів на будівництво

Науково-правова експертиза Інституту держави і права ім. Корецького визнала незаконність висновку ОВД отриманого Біляївським збагачувальним комбінатом (БЗК) для розробки каолінового кар’єру під Вільнянськом, що у Запорізькій області.

Громада бореться з розробкою Біляївського родовища первинних каолінів на території Павлівської сільради понад 5 років, повідомляє 061.

Громада Вільнянщини не давала згоду на небезпечне виробництво та тричі зверталася до науково-дослідних установ України, висновки яких свідчать про наявність недостовірної інформації у звіті ОВД.

Люди впевнені що розробка каолінового родовища завдасть значної шкоди навколишньому середовищу та створить несприятливі умови для проживання людей.

Експертиза Інституту держави і права встановила, що висновок з ОВД, яке підприємство отримало у 2019 році, був виданий з порушенням вимог законодавства. Це є підставою для його скасування в судовому порядку і він не може бути використаний для отримання інших документів дозвільного характеру для проведення планованої діяльності. 

Цей інститут є головною науково-дослідною установою юридичного профілю в Україні, яка, з поміж іншого, надає експертну та науково-консультативну допомогу Верховній Раді, Офісу Президента, Кабінету Міністрів, Конституційному Суду тощо.

Висновок з ОВД став підставою для отримання БЗК дозволів на будівництво, в результаті чого знищуються особливо цінні землі. Громада отримала 3 експертні висновки провідних науково-дослідних установ, які свідчать про наявність недостовірної інформації у звіті ОВД.

Так, Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені Соколовського, встановив наявність особливо цінних земель на території планованої розробки кар’єру, що унеможливлює ведення діяльність на цих територіях. 

Інститут геохімії навколишнього середовища, виявив, що зразки каоліну з Біляївського родовища, заявлені як 1 клас радіаційної безпеки, відносяться до 2 класу та містять важкі метали. Це може спричиняти забруднення та інші негативні наслідки.

Київським НДІ судових експертиз виявив, що у звіті з ОВД розрахунки обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря під час видобутку каоліну суттєво применшені.

“Проте, керівництво БЗК не стало погоджуватись з цими висновками, назвавши їх "рефератами якихось студентів, які не мають жодної сили"”, – зазначили в матеріалі.

Висновок Інституту держави і права поданий до Запорізького окружного адмінсуду у справі про скасування дозволів на будівництво каолінового кар’єру.

Нагадаємо, на Буковині незаконно розорали унікальне поселення червонокнижного ховраха.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Хмельниччині селяни вимагають заборонити видобуток граніту поряд з будинками.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості