У Запоріжжі в турбіни ГЕС потрапили 7 тонн товстолобиків: акваторія Дніпра під загрозою А. Волков

У Запоріжжі в турбіни ГЕС потрапили 7 тонн товстолобиків: акваторія Дніпра під загрозою

Покалічена риба може перебувати на дні ріки і загрожувати забрудненням

У Запоріжжі в акваторії греблі ДніпроГЕС спливли більше 1 тис. порубаних тушок товстолобиків вагою понад 7 тонн.

Про це повідомили в Управлінні державного агентства рибного господарства в Запорізькій області, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, рибоохоронний патруль відомства зафіксував в акваторії греблі ДніпроГЕС масову загибель товстолобика, тушки якої були порубані. На даний момент патрульні зібрали вже одну тисячу сорок дві рибини вагою до 7-ми кілограм кожна.

На думку фахівців, судячи з характеру пошкоджень, велику зграю 3-4 річного товстолобика, що стояла вище греблі гідроелектростанції, могло затягнути під гвинти її турбіни.

"Риба мала характерні пошкодження, а саме рубані, різані рани тулуба, найчастіше була відсутня голова. Загибла риба фіксувалася саме біля другого машинного відділення Дніпровської ГЕС. Саме на тій ділянці, коли включалися турбіни, велика частина останків риби спливла на поверхню", - повідомив іхтіолог Запорізького рибоохоронної патруля Максим Бронзюк.

Як повідомляється, щоб встановити причини загибелі риби, потрібно провести розслідування за участю місцевої влади та правоохоронних органів.

Також стало відомо, що з початку року це вже не перший випадок масової загибелі риби в акваторії гідроелектростанції.

Управління державного агентства рибного господарства в Запорізькій області вже звернулося з відповідним запитом до прокуратури регіону, Держагентства меліорації і рибного господарства України, екологічної інспекції, Запорізької облдержадміністрації.

У Дніпровській ГЕС – філії компанії "Укргідроенерго" – ситуацію поки не коментують. При цьому неофіційно на підприємстві заперечують причетність гідроелектростанції до масової загибелі риби.

Як розповіли агентству іхтіологи Запорізького рибоохоронного патруля, рибу, що спливла в акваторії ДніпроГЕС, зараз активно збирають місцеві рибалки.

Патрульні звернулися до жителів міста із застереженням про небезпеку вживання даної риби в їжу, а також продажу її на ринках, оскільки вона швидко псується, навіть перебуваючи в річці, де температура води досягає 29 градусів.

Також іхтіологи не виключають, що велика частина загиблого товстолобика може лежати на дні Дніпра, і вже найближчим часом стати причиною забруднення річки.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що в Донецькій області на узбережжі Азовського моря під Маріуполем виявили мертву рибу.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину