У Запоріжжі пройшов перший у місті екоярмарок Shutterstock

У Запоріжжі пройшов перший у місті екоярмарок

Олена Яценьо

Організували захід місцеві активісти та волонтери

Минулої суботи, 15 січня, у Запоріжжі вперше відбувся екоярмарок.

Як пройшов перший такого плану захід у Запоріжжі розповіла кореспондентка "Суспільного" Олена Черкун.

Зазначається, що організаторами ярмарку виступили місцеві активісти та волонтери екологічних організацій.

Під час заходу на одній локації об’єднали різноманітні екопроєкти. За словами координаторки проєкту "Екоініциативи Запоріжжя" Єлізавети Бреус, це зробили для того, щоб формувати в людей звички відповідального споживання.

Відвідувачі екоярмарку мали змогу ознайомитися з правилами сортування та перероблення сміття, а також придбати екологічні товари.

"Вирішили гібридний зробити захід, де сформували декілька локацій для гостей. Тут можна отримати знання і спробувати, наприклад, сортування сміття, речей і передачу на повторне використання. Також є локації екошопінгу та проєкту інжинірингової школи YourAirTest, де можна ознайомитися з можливостями та перспективами таких диджитал-проєктів в екологічному напрямі", — пояснила Бреус.

Зі свого боку екоактивістка організації "Запоріжжя без сміття" Олександра Соловей зауважила, що товари, представлені на локації екошопінгу, допоможуть жителям міста більш відповідально ставитися до природи.

"На екоярмарку ми представляємо екотовари та продукцію нашого проєкту "Пластікон" із переробленого пластику. Ми пропонуємо замінники пластиковим пакетам – фруктовки, сіточки, плащівки, мішечки, які можна використовувати для більш брудних продуктів, таких як картопля, морква, бурячок", — зазначила Соловей.

На заході також презентували диджитал-проєкти на екологічну тематику та розповіли про тренди екологічного споживання.

Окрім того, було облаштовано й полицю для буккросингу, щоб подарувати книгам друге життя. Охочі могли залишити непотрібну їм книгу, а натомість узяти цікаву.

"Насамперед мене зацікавило те, що тут можна утилізувати батарейки. Перед Новим роком ми відібрали книги, які хотіли кудись пристроїти і ось такий івент, натомість узяв Карлоса Кастанеду", — розповів вівдвідувач ярмарку Ігор.

Раніше ЕкоПолітика писала, що херсонців і гостей міста запрошували на найекологічнішу подію року – екофест Kherson Zero Waste.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину